Menu

Ons hart begint ongeveer in de vijfde week van de zwangerschap te kloppen totdat we komen te overlijden. Gemiddeld heeft het ongeveer 2,5 miljard slagen in een mensenleven en pompt zo’n 4 tot 5 liter bloed rond per minuut, dat is ongeveer 7.000 liter per dag!

Het hart is ongeveer zo groot als uw vuist en ligt achter uw ribben in de borstholte. De onderkant is een beetje naar links gericht, het lijkt dus niet zoals vaak wordt gezegd op een ´hartje.´(♥) Het hart zorgt ervoor dat alle zuurstof door je hele lichaam wordt gepompt, dit doet het door middel van bloed. Het bloed is eigenlijk de transporteur van je zuurstof. Het hart en bloed zorgen er samen niet alleen voor dat het zuurstof wordt rond gepompt, ook zorgen ze ervoor dat de afvalstoffen die je lichaam maakt er uit worden gehaald.

4 holle ruimtes:
Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes, die kun je weer onder verdelen in 2 groepen; de boezems en de kamers.

De boezems vangen het bloed op uit uw lichaam:
1)linkerboezem: De linkerboezem ontvangt zuurstofrijk bloed uit de longen.
2)rechterboezem: De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed uit de rest van het lichaam. Zodra ze gevuld zijn pompen ze het bloed door naar de kamers.

De kamers pompen het bloed door het lichaam rond:
1)linkerkamer: De linkerkamer heeft de belangrijkste taak. Deze kamer pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond
2)rechterkamer: De rechterkamer pompt het zuurstofarme bloed naar de longen.

Bloed
Het bloed wordt vervoerd door verschillende soorten bloedvaten met elk hun eigen functies, klik hier om daar meer over te te lezen.

Geluiden

Als er een stethoscoop op de borst boven het hart wordt gezet kun je de harttonen horen, die worden veroorzaakt door het sluiten van de kamers. De twee kamers sluiten niet exact gelijktijdig waardoor het 2 tonen hoorbaar zijn. Zijn de kleppen vernauwd, of sluiten ze niet volledig, of als er andere stroombelemmeringen bestaan of abnormale openingen tussen de beide boezems en/of kamers, kan er een geruis hoorbaar zijn, zo kan een dokter of arts horen of er iets aan de hand is.

Hartritme
Een normale hartslag heeft bij volwassenen in rust ongeveer een frequentie tussen 60 tot 100 slagen per minuut. Getrainde sporters in rust kunnen hier behoorlijk onder zitten met 45 slagen per minuut, bij inspanning, angst of stress kan de hartslag wel tot boven de 200/min oplopen. Een vuistregel voor de maximaal haalbare normale hartslag is (220-leeftijd in jaren). De hartslag past zich snel aan de behoeften van het lichaam aan. Als het hart niet op een normale manier klopt, namelijk te snel, te langzaam, of te onregelmatig, spreken we van een ritmestoornis.

Voor meer informatie over uw hart of soort gerelateerde onderwerpen kunt u een kijkje nemen in onze webgids, klink daarvoor hier