Menu
Kinderen

Nieuwe richtlijn gaat overgewicht bij kinderen te lijf

VU medisch centrum heeft samen met CBO en TNO voor de jeugdgezondheidszorg een richtlijn opgesteld voor zowel preventie als behandeling van kinderen met overgewicht. De richtlijn biedt een integrale aanpak van overgewicht en obesitas, waarbij rijksoverheid, school, gezin, jeugdgezondheidszorg, huisarts, kinderarts, psychologen, én ook sportclubs en het bedrijfsleven een belangrijke rol spelen. De richtlijn is opgesteld in opdracht van VWS zal op 26 januari tijdens het Nationaal Congres Kinderobesitas 2012 worden gepresenteerd.

Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe. Het aantal jongens met overgewicht is gestegen van 9% in 1997 tot 13% in 2009. Bij meisjes is eveneens een toename in overgewicht te zien, van 12% in 1997 tot 15% in 2009.
Overgewicht ontstaat bovendien op steeds jongere leeftijd en komt vaker voor bij kinderen van Turkse (jongens 33% en meisjes 32%) en Marokkaanse afkomst (25% en 29%).

Overgewicht en zeker obesitas kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals psychosociale problemen (pesten, depressie), gewrichtsproblemen, hypertensie, diabetes type 2, leververvetting en hart- en vaatziekten.
Aangezien overgewicht op jonge leeftijd een relatie heeft met overgewicht en obesitas later kan met preventie, vroeg signaleren en interventie bij kinderen belangrijke gezondheidswinst voor later worden behaald.

De Jeugdgezondheidszorg ziet alle kinderen van 0-19 jaar op vaste momenten en is zo dé plek om overgewicht bij kinderen te signaleren en vervolgens te interveniëren. Daarin werkt men samen met de huisarts, kinderarts, leerkracht,
diëtist, psycholoog, pedagoog en fysiotherapeut. Deze nieuwe richtlijn geeft prakische tips voor preventie van overgewicht vanaf de geboorte.

bron: VU MC via Nieuwsbank