De laatste weken komen er bij de GGD veel vragen over en meldingen van kinkhoest binnen. In het hele land zien we een toename van het aantal kinkhoest gevallen. Het is gebruikelijk dat er eens in de paar jaar een toename wordt gezien van kinkhoest.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een infectieziekte van de luchtwegen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Door aanhoesten kan de bacterie worden overgebracht van mens op mens. In Nederland worden baby’s via het rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen kinkhoest. Baby’s die niet (volledig) zijn ingeënt kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest. Het vaccin biedt een goede, maar geen volledige bescherming. Als de ziekte toch optreedt na inenting verloopt zij meestal minder ernstig.
Wat zijn de verschijnselen?
· 1 tot 2 weken durende gewone verkoudheid en prikkelhoest;
· plotseling heftige hoestbuien met gierend inademen;
· soms braken;
· hoestaanvallen ’s nachts.
Vaak duurt het hoesten in totaal wel 6 tot 12 weken.
Wat kunt u doen om anderen niet te besmetten?
Anderen kunnen worden besmet via hoesten en niezen. Dit gebeurt al in de eerste fase van verkoudheid. Als het later duidelijk wordt dat het om kinkhoest gaat is de besmetting al doorgegeven. Het heeft dus geen zin om thuis te blijven als iemand zich verder niet ziek voelt. Een papieren zakdoekje en anders een hand voor de mond bij het hoesten en goed handen wassen kan verspreiding van de bacterie beperken.
Ook wordt aanbevolen zuigelingen tijdig te laten vaccineren tegen kinkhoest. Zwangeren in de laatste 6 weken van de zwangerschap wordt aangeraden langdurige aanwezigheid bij een kinkhoestpatiënt te vermijden. Dit om te vermijden dat de moeder besmet wordt en later het pasgeboren kindje kan besmetten. Als er in de omgeving sprake is van kinkhoest, houdt dan verkoudheid goed in de gaten en raadpleeg vroegtijdig de huisarts.