Menu
Kinderen

Pilletje voor een tentamen? Onderzoek naar geneesmiddelengebruik en studieprestaties

Een tabletje Ritalin voor het tentamen? Of wat Modafinil om na een jetlag weer in een goed dag- nachtritme te komen? In verschillende landen zien we dat gezonde mensen medicijnen gebruiken om hun prestaties te verbeteren, een ontwikkeling waarover in Nederland nog nauwelijks iets bekend is. Studenten van de Radboud Honours Academy in Nijmegen gaan nu in opdracht van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) onderzoeken of deze trend zich ook naar Nederland doorzet.  Ze hopen ruim vijfduizend studenten van alle universiteiten in Nederland  te bereiken die willen meewerken aan een online enquête ophttp://www.onderzoek2012.nl/

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Carsten Bundt, Anke van Mil, Bas Olthof, Wesley Reintjes Kimberly Schelle en Joyce Vermeer, studenten die naast hun onderzoeksmaster een Honours Masterprogramma Reflections on Science – Cognitive neuroscience volgen.Ze komen vanuit verschillende opleidingen, maar hebben gemeen dat ze tijdens hun opleiding al kiezen voor onderzoek naar maatschappelijk relevante thema’s.

Waarom in opdracht van de WRR? Student Kimberly Schelle: ‘De Radboud Honours Academy biedt masterstudenten de mogelijkheid interdisciplinair samen te werken rondom actuele onderwerpen, in samenwerking met opdrachtgevers voor wie de resultaten een betekenis hebben. De WRR geeft ons de mogelijkheid dit onderwerp op de agenda te zetten, niet alleen binnen de wetenschap, maar ook binnen de politiek.’

Cognitive enhancement
De studenten onderzoeken het  fenomeen cognitive enhancement, en in het bijzonderfarmacologische cognitive enhancement:geneesmiddelen die gebruikt worden door gezonde mensen om hun cognitieve prestaties te verhogen. Een bekend voorbeeld is Ritalin, een medicijn dat de dopamine- en noradrenalinehuishouding beïnvloedt en wordt voorgeschreven aan patiënten met ADHD. Gezonde studenten gebruiken het soms om beter te presteren bij tentamens. Deze ontwikkeling doet zich voor in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In die landen werkt de overheid aan regelgeving en voorlichting om het gebruik in goede banen te leiden. Vanwege haar adviserende taak naar de regering wil de WRR laten onderzoeken in hoeverre ook in Nederland sprake is van gebruik van medicijnen bij stress en studieprestaties.

Onderzoek
Studenten wordt onder meer gevraagd naar hun studiebelasting en studieprestaties, activiteiten buiten de studie, persoonlijkheidskenmerken, hoe ze omgaan met stress en tegenslag, eventuele ervaringen met farmacologische cognitive enhancers, of ze genotmiddelen  gebruiken en of ze dat gedrag willen veranderen.
Het onderzoek wordt begeleid door prof. dr. Roshan Cools, hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie en prof. dr. Hub Zwart, hoogleraar Philosophy and Science Studies.

De enquête kan ingevuld worden vanaf eind februari 2012. De studenten hopen in vier weken gegevens van voldoende studenten te hebben ontvangen. Als tegenprestatie verloten ze een aantal interessante prijzen. Medio mei zullen ze rapporteren aan de WRR.