We gaan naar Zandvoort
Al aan de Zee
We nemen koffie
En broodjes mee!
Eten in de buitenlucht is van alle tijden. Toch wordt er lang niet zo veel gepicknickt als vroeger. De negentiende eeuw vormde een hoogtepunt. In het Victoriaanse tijdperk werd er in Engeland gepicknickt dat het een lieve lust was! En in Frankrijk baarde Edouard Manet groot opzien met zijn picknickschilderij Le déjeuner sur l’herbe. Toegegeven, dat zal eerder gelegen hebben aan de afgebeelde blote dame dan aan de twee keurig geklede heren en de rieten picknickmand met inhoud.
Zitliggen
Onder picknicken verstaan we over het algemeen een maaltijd in de buitenlucht die van tevoren is bereid. Een maaltijd waar geen meubilair aan te pas komt, maar waarbij de gerechten al ‘zitliggend’ op een kleedje worden soldaatgemaakt. Een sociaal treffen tussen vrienden of familie, vaak tijdens een uitje, bijvoorbeeld naar strand, bos of hei om daar heerlijk te genieten van het mooie weer en de natuur.
Ongecompliceerd
Het Zandvoort-liedje geeft overigens een wel erg karige versie van de picknick. Want vaker gaat het om een uitgebreide maar vooral ongecompliceerde maaltijd. Nog leuker is het als verschillende mensen iets meenemen. Dat kunnen koude gerechten als hardgekookte eieren, broodjes en de traditionele koude kip zijn, maar ook fruit en zoete taarten. De charme van picknicks is echter juist de eenvoud, het ongecompliceerde. Niet voor niets betekent de uitdrukking ‘Life’s a picnic’ dat er geen vuiltje aan de lucht is.
Zoet, zout en friszuur
Op een zonovergoten picknick horen alle smaken thuis die bij het goede leven horen. Zoet, zout en zuur spelen daarin een rol. Onderzoek heeft uitgewezen dat we samengestelde smaken het lekkerst vinden. Zoet alleen is lekker, maar zoet met een vleugje bitter, of juist in combinatie met iets zuurs veel lekkerder! Daarom is een koekje zonder een snufje zout flauw, terwijl ook hartige smaken een heerlijk accent krijgen door wat suiker. Ook zuur vinden we pas lekker friszuur als er zoet bij te pas komt.
Smaakbalans
De harmonie van smaken, waarbij zuur zoet nodig heeft en zoet juist zout, komt tot uiting in een typisch picknickrecept als de kipkerriesalade. Friszuur door de combinatie van yoghurt, mayonaise en wat suiker, en hartig door zout, peper en kerrie gaat het fantastisch samen met de textuur van kip en stukjes ei. In onze versie voegen we daar nog wat zacht knapperige cashewnoten aan toe.
Bitterzoet
Muntthee is een oud recept uit Noord-Afrika. Bedoeïenvolken schenken hem daar aan vereerde gasten, zittend in het Saharazand. Ook op een picknick in ons groene landje blijkt dat de bitters van de zwarte thee, zeker als hij ijsgekoeld is, extra lekker worden door een zoet tapijtje van suiker. De frisse munt maakt het dan helemaal af!
Zout en zoet
Er wordt weleens gezegd dat de combinatie van zoet en zout typisch Nederlands zou zijn, omdat alleen wij drop kennen. Dat dat niet waar is, blijkt uit de verrukkelijke combinatie van rauwe ham en meloen die de Italianen hebben uitgevonden. In deze speciale picknicksalade wordt op dit thema gevarieerd. Hier gaan ham, frisse sla en nectarines in. De dressing met citroensap en azijn wordt subtiel gezoet met basterdsuiker om zo de smaken optimaal samen te laten gaan.
Aardbeien uit de Bentley
Een van de deftigste plaatsen om te picknicken is de opera van Glyndebourne in Engeland. De lange pauzes tijdens de voorstelling geven butlers voldoende gelegenheid om vanuit de achterbak van de Bentley champagne en diverse exquise gerechten te serveren, die vervolgens worden ‘gesavoureerd’ op de glooiende gazonnen of – bij regen – schuilend onder de arcades van het theater. Het klassieke besluit is altijd een schaal roodblozende aardbeien. Hierdoor geïnspireerd combineren we onze onvolprezen Hollandse zomerkoninkjes met balsamicoazijn, poedersuiker en… zwarte peper. En alweer ontstaat er een ragfijn spel van aroma’s en smaken!
Naar buiten!
Picknicken is genieten van de buitenlucht. En eigenlijk kan het veel vaker dan we wel denken. Ook al zijn er wat wolken, laat je niet tegenhouden en ga erop uit!