Veel mannen hebben last van plasklachten. Vanaf hun 40ste heeft ongeveer 25% van de mannen last van matig tot ernstige plasklachten. Deze kunnen met de jaren erger worden.
Bij plasklachten moet u denken aan vaker plassen (ook ’s nachts waardoor uw nachtrust vermindert), plas komt moeilijk op gang of heeft een zwakke straal, na het plassen druppelt u na, u gaat naar het toilet om te plassen en vervolgens komt er niks, het lukt minder goed om helemaal uit te plassen, u kunt uw plas minder goed ophouden en soms kunt u tijdelijk helemaal niet plassen.
Hoe ontstaan plasklachten
Dit hoeft geen specifieke rol te hebben. Bij het plassen spelen de blaas, de prostaat, de plasbuis en de bekkenbodemspieren samen een rol.
- De spieren rond de uitgang van de blaas kunnen soms minder goed werken bij plas klachten.
- De wand van de blaas kan minder elastisch of juist te elastisch worden.
- De spieren onder de blaas, de bekkenbodemspieren, worden slapper of zijn juist te gespannen. Dat maakt het plassen lastig.
- Verstopping (obstipatie) kan plasklachten geven.
- Ook overgewicht kan soms plasklachten geven.
Ook kunnen plasklachten voorkomen bij een infectie in de urinewegen bijvoorbeeld een blaasontsteking, na het oplopen van een soa, bij mannen met diabetes mellitus of na een beroerte.
Heeft u last van plas klachten ga dan naar uw huisarts. Deze kan onderzoeken wat er aan de hand is. Omdat plasklachten bijna nooit te maken hebben met prostaatkanker is het bij plasklachten niet nodig om bloedonderzoek te doen.