Menu
Geestelijke gezondheid / Gezondheid / Overlijden

Je dood voorspellen door middel van kunstmatige intelligentie: het kan!

Zou je willen weten wanneer jouw leven hier op aarde eindigt? Deze vraag heeft vast wel eens in je hoofd gespeeld, maar tot op heden was het zo dat het antwoord er toch nooit kwam. Tot nu. Aan de Universiteit van Adelaide in Australië is er door wetenschappers een systeem ontwikkeld die door middel van kunstmatige intelligentie kan voorspellen wat de levensduur van een patiënt is. Er wordt door middel van een analyse van de medische beeldvorming van de borst aangegeven of je binnen 5 jaar sterft. Bij 48 patiënten kon dit in 69 procent van de gevallen goed worden aangegeven.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie maakt al een tijdje naam in de medische wereld. Door kunstmatige intelligentie kunnen er enorme analyses gemaakt worden van grote datasets. Daarnaast kunnen zowel patronen als afwijkingen goed worden onderscheiden. Tot op heden was kunstmatige intelligentie niet gelinkt aan medische beelden, maar door deze koppeling kan de toekomst van de patiënt voorspeld worden. De hoofdonderzoeker aan de Universiteit van Adelaide, Dr. Luke Oakden-Rayner, zegt dan ook dat het voorspellen van de toekomst nuttig kan zijn, omdat de behandelingen dan veel doelgerichter zullen zijn.

‘Deep learning’

De techniek die door de wetenschappers is gebruikt heeft te maken met ‘deep learning’. Dit is een techniek waarbij computers leren wat ze zien en hoe ze wat ze zien kunnen analyseren. Het nog relatief kleine onderzoek dat hiermee tot op heden is gedaan heeft al wel laten zien dat complexe verschijnselen van verschillende ziektes goed herkend worden door de computer. Door deze ontdekking kan het zijn dat in de toekomst een dergelijk onderzoek niet meer door een mens wordt gedaan, maar door de computer. Mensen hebben hier namelijk een zeer uitgebreide training voor nodig.

Iets wat de mens niet kan

Er kleeft ook een nadeel aan de ontdekking. Het is voor de onderzoeker niet duidelijk waar de computer haar bevindingen op baseerde. Het is dus iets wat de mens niet kan. Er wordt niet een diagnose gesteld, maar er wordt door middel van systemen een voorspelling gedaan. Ook al is het iets wat de mens niet kan, het onderzoek opent wel nieuwe mogelijkheden voor het opsporen van ernstige ziektes.

Voorspellen van hartaanvallen

De onderzoekers zijn nog lang niet klaar met deze techniek. Ze willen de techniek ook toepassen op andere medische aandoeningen, zoals hartaanvallen. Het onderzoek wordt nog uitgebreid en er zullen beelden van duizenden mensen door het systeem bekeken gaan worden.