Wist jij dat jouw slaaphouding ook iets over jouw karakter zegt? Slapen op je rug, je buik of je zij, dit kan verschillende betekenissen hebben. Hiernaast hebben de diverse slaaphoudingen ook bepaalde voor- en nadelen. Het is dus best van belang om inzicht te hebben in je slaaphouding en de eventuele ongemakken of klachten die hierbij horen. Je leest het allemaal in dit blog!
Slapen op je zij
Ben jij een zijslaper? Dan sta je vaak ook wel bekend als meegaand en flexibel. Zelf beslissingen maken kan je wel eens als lastig ervaren. Je bent een sociaal persoon en bent graag onder de mensen. Onder de Nederlanders is deze slaaphouding het meest populair. Een voordeel van slapen op je zij is dat je ruggengraat recht ligt waardoor je rug en nek beschermd worden. Hiernaast heb je als je op je zij slaapt minder snel last van snurken en brandend maagzuur. Maar slapen op je zij kan ook nadelig uitpakken. Zo heb je meer kans op rimpelvorming omdat je gezicht in het kussen ligt. Ook is de kans op het uitzakken van je borsten groter door de zwaartekracht.
Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk dat je een passend hoofdkussen en juiste matras kiest. Zo is het raadzaam om een hoofdkussen met latex of traagschuim te kiezen. Een kussen met dons of veren mag ook. Bij de aankoop van een kussen is het belangrijk dat je hoofd niet te ver wegzakt en de ruimte boven de schouder gevuld wordt. De ideale matras voor zijslapers heeft diverse comfortzones in het matras. Dit betekent dat de matrassen op bepaalde zones uit verschillende hardheden bestaat waardoor de matras beter aansluit.
Slapen op je rug
Rugslapers staan bekend als echte luisteraars en behulpzame mensen. Ze houden er niet van om alle aandacht op zichzelf te vestigen en zijn strevers. Het slapen op je rug is het meest natuurlijk als houding en het beste voor je rug, hoofd en nek. Doordat je op je rug ligt is, krijgt je gezicht meer ruimte om te ademen waardoor je huid minder snel last krijgt van rimpelvorming. Een nadeel van slapen op je rug is dat de kans groter is dan je snurkt. Hiernaast kan het ademen door de neus lastiger zijn als je verkouden bent.
Voor rugslapers is een hoofdkussen met dons aan te bevelen. De flexibele vulling zorgt voor meer ondersteuning. Bij de rugligging is het van belang dat de wervelkolom haar S-vorm behoudt. Dit wordt het meest mogelijk gemaakt door een matras die zich aanpast, maar waar je niet teveel in wegzakt. Medium/gemiddelde hardheid past hier het beste bij.
Slapen op je buik
Slapers die het liefst op hun buik slapen zijn vaak avontuurlijk, een gezelligheidsdier, onbevooroordeeld en sociaal. Hiernaast staat de buikslaper bekend als iemand die graag de touwtjes in handen houdt en niet goed tegen kritiek kan.
Slapen op je buik is de slechtste, meest onnatuurlijke houding van alle slaaphoudingen. Je kunt dan ook last van je nek krijgen doordat je je hoofd en nek op een niet natuurlijke manier neerlegt. Dit kan weer resulteren in gezondheidsklachten als hoofdpijn, een stijve nek en spanning in het lichaam. Je spieren en gewrichten staan onder druk en komen niet echt tot rust. Een pluspuntje van deze houding is dat je minder snel snurkt.
Het beste is toch echt om deze slaaphouding af te leren. Kan je er echt niet aan wennen? Dan is het raadzaam om geen of een zo laag mogelijk kussen te gebruiken. Op deze manier wordt je nek minder belast met een onnatuurlijk ligging. Qua matras is het beter om een hardere te nemen. Stel dat je een zachte matras hebt, dan is de kans groter dat je een holle houding aanneemt en daardoor ook je nek verder moet draaien.
We kunnen dus wel concluderen dat de keuze van je boxspring of matras afhangt van jouw slaappositie. Wat is jouw favoriete slaaphouding en past dit bij je bed?