Menu
Baby's

Reflux wordt te vaak behandeld met medicatie, terwijl een aangepaste voeding en houding wonderen doen

20% van de ouders consulteren een arts over reflux-klachten bij hun baby’s

In België wordt aan meer dan 15% van alle zuigelingen minstens eenmalig zuurremmende medicatie voorgeschreven, terwijl er geen enkele studie is die aantoont dat dit werkt tegen reflux. Daarenboven maken die medicijnen kinderen vatbaarder voor luchtweg en gastrointestinale infecties. Prof. dr. Yvan Vandenplas besliste om mee te werken aan het boek ‘S.O.S. Reflux’ van Caroline Bouckenaere omdat dit de gelegenheid was om aan een breed publiek uit te leggen dat reflux veel meer over ‘functionele stoornissen’ en ‘comfortproblemen’ gaat, dan over orgaanpathologie of ziek zijn. Bovendien krijgen ouders nog vaak af te rekenen met onbegrip uit de omgeving als ze een ‘huilbaby’ met reflux
hebben.


Overmedicalisering en onbegrip
Een baby krijgen is een gebeurtenis waar toekomstige ouders gedurende 9 maand vol blijdschap en positieve verwachtingen naar uitkijken. Een erg zoete ervaring dus. Maar bij heel wat baby’s komt maagzuur voor leed zorgen. Ouders die te maken krijgen met een huilbaby zijn uiteraardvaak ongerust.

Reflux, en dus maagzuur, wordt vaak als oorzaak aangeduid als een baby lastig is en veel huilt. Vermits een baby om de 6 uur eet, is dit vrijwel altijd voedingsgebonden. Heel veel baby’s geven ook voeding terug. Meer dan 1 baby op 2 doet dit minstens één keer per dag, en meer dan 20% van de baby’s doen dit meer dan viermaal per dag. Ongeveer 20% van alle ouders raadplegen een arts omwille van dat frequent voeding teruggeven. Daarnaast moeten ouders vaak nog afrekenen met vooroordelen en onbegrip uit de omgeving.

Vanuit de eigen ervaring dat reflux pijn doet (‘zuurbranden’), denken artsen soms te snel dat voeding teruggeven samen gaat met reflux van zuur (wat pijn doet) waardoor de baby veel huilt. Wereldwijd wordt er bijgevolg vaak zuurremmende medicatie voorgeschreven aan ‘baby’s die veel huilen en voeding teruggeven’. Ondanks het feit dat er meerdere kwaliteitsvolle studies zijn die aantonen dat proton pomp inhibitoren (PPI) in deze indicatie niet efficiënt zijn, blijven artsen nog te vaak deze medicatie voorschrijven. In België komen PPI op de vierde plaats van de meest voorgeschreven medicatie aan zuigelingen. Aan meer dan 15% van alle Belgische zuigelingen wordt minstens eenmalig een PPI voorgeschreven, terwijl er geen enkele studie is die aantoont dat dit tot een positief resultaat leidt. Daar komt nog bij dat er de laatste jaren heel wat literatuur is die aantoont dat kinderen die zuurremmers krijgen meer vatbaar zijn voor luchtweg en gastro-intestinale infecties.
‘S.O.S. Reflux’ als hefboom voor sensibilisering
De 3 zonen van Caroline Bouckenaere, mama en kinesitherapeute, hadden alle drie ontzettend veel last van reflux. Haar omgeving nam haar klachten aanvankelijk niet au sérieux. Na de zoetzure jaren heeft ze haar persoonlijk verhaal te boek gesteld. Ze beschrijft erin gevoelens die wellicht herkenbaar zijn voor iedere ouder van een refluxbaby. Bezorgdheid, onzekerheid, hoop, vermoeidheid en zich niet begrepen voelen zijn hier maar enkele voorbeelden van.

Voor het medisch-wetenschappelijk hoofdstuk kon Caroline Bouckenaere rekenen op de medewerking van kindergastro-enteroloog en refluxspecialist prof. dr. Yvan Vandenplas, diensthoofd van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel. Het boek bood hem de gelegenheid het gebruik van medicatie bij reflux toe te lichten, en te focussen op behandelingen waarvan zowel efficiëntie als veiligheid werd aangetoond: aangepaste ingedikte voeding en houdingstherapie zijn naast geruststelling belangrijke aspecten van de behandeling. Het doel van het boek is aan het brede publiek uit te leggen waarom er zoveel baby’s zijn die voeding teruggeven, en die daarbij of (meestal) onafhankelijk daarvan ook veel huilen. Prof. dr. Y. Vandenplas: “Het initiatief van Caroline schiep de gelegenheid om voor een breed publiek uit te leggen dat het veel meer over ‘functionele stoornissen’ en ‘comfortproblemen’ gaat, dan over orgaanpathologie of ziek zijn.”

In een beknopte vorm en in een toegankelijke taal worden in het boek gradaties, symptomen, mogelijke oorzaken, gevolgen, risico’s en behandelingen van reflux omschreven. Tenslotte zorgen de tips en tricks ervoor dat een vermoeiende refluxperiode wat vlotter kan worden overbrugd.

Het boek ‘S.O.S. Reflux’ werd uitgegeven door Linkeroever Uitgevers. Voor meer informatie over het boek kan u contact opnemen met Sophie Verbist: sverbist@linkeroeveruitgevers.be – tel. 03 210 30 75.
Het UZ Brussel is een universitair referentieziekenhuis op de campus Jette met ook een belangrijke locoregionale ziekenhuisfunctie in de Noordrand van Brussel, en het enige Nederlandstalige ziekenhuis in het Brussels gewest. Het telt 721 bedden en ongeveer 3 400 medewerkers. Het biedt het volledige gamma van specialistische zorg aan en telt daarnaast internationaal gereputeerde excellentiecentra. Als universitair ziekenhuis staat het naast zorg ook in voor onderwijs en onderzoek. Info over het UZ Brussel op www.uzbrussel.be.