Menu
Zorgverzekering

Verminder je keuzestress! Tips en advies bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

Hoe kies je de beste en voordeligste zorgverzekeraar voor jou? De meeste mensen kiezen hun zorgverzekeraar tegenwoordig via een zorgvergelijkingswebsite. Maar waar kun je het best op letten bij het kiezen van een zorgverzekering? Wij zetten het voor je op een rijtje,  zodat je ook kritisch kunt zijn als je gebruik maakt van een vergelijkingswebsites voor zorgverzekeraars.

Natuurlijk zou je willen dat je geen zorgverzekeraar nodig had. Maar niet iedereen heeft een ijzersterke gezondheid en alle vormen van zorg in Nederland zouden te duur zijn om zelf te moeten betalen. Een zorgverzekering is daarom echt wel nodig en bovendien is een basiszorgverzekering verplicht voor iedereen. Je kunt er dus niet omheen: je moet een zorgverzekeraar kiezen.

Voordelen van vergelijkingswebsites voor zorgverzekeringen

Om een goede keuze te kunnen maken voor de zorgverzekering die het beste bij jou past is het natuurlijk het makkelijkst om daarbij een vergelijkingswebsite zoals Independer te gebruiken. Zij vergelijken allerlei zorgverzekeraars in Nederland qua prijs en zorgaanbod en geven bovendien extra informatie over zorg-gerelateerde onderwerpen. Voordeel van het afsluiten van een verzekering via een vergelijkingssite is ook dat je vaak kortingen krijgt of bijvoorbeeld een gratis tandongevallenverzekering, zoals bij Independer  het geval is

Vergelijk op prijs

Met het steeds vrijer worden van de markt moeten zorgverzekeraars steeds meer met elkaar concurreren en ze doen dat waar mogelijk met de prijs voor de maandelijkse of jaarlijkse premie die jij betaalt. Het loont tegenwoordig dus om verschillende zorgverzekeraars qua prijs met elkaar te vergelijken. De maandelijkse premie die jij betaalt kan nogal verschillen. Sommige mensen veranderen daarom zelfs elk jaar van zorgverzekeraar. Maar je moet wel goed weten welke zorg jij nodig hebt of in de toekomst nodig denkt te hebben. Anders kun je alsnog duur uit zijn.

Basisverzekering

Een basisverzekering krijgt iedereen bij elke zorgverzekeraar, want dit is wettelijk verplicht. Voor deze medische kosten hoef je de zorgverzekeraars dus niet te vergelijken. In de basisverzekering zit:

  • bezoek aan je huisarts
  • ziekenhuiszorg
  • tandartskosten tot en met 17 jaar
  • kraamzorg en verloskundige hulp
  • fysiotherapie tot 18 jaar en voor chronische aandoeningen
  • geneesmiddelen
  • psychologische hulp
  • wijkverpleging
  • apotheekkosten

Wil je een natura of restitutieverzekering?

Heb jij een natura- of restitutieverzekering nodig? Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat jij zelf bepaalt naar welk ziekenhuis of welke andere zorgaanbieder jij gaat. De zorgverzekeraar heeft namelijk contracten met specifieke zorgaanbieders afgesloten en met een naturaverzekerjng krijg je alleen al je kosten vergoed als je naar deze aanbieders gaat. Als je toch naar een andere aanbieder gaat dan krijg je soms niks of slechts een deel vergoed. Alleen bij een restitutieverzekering kun je helemaal zelf kiezen naar wie je toe gaat en vervolgens ook alle kosten vergoed krijgen.

Welke aanvullende verzekering wil jij?

Wat voor aanvullende verzekering wil je? Een aanvullende verzekering is een aanvulling op je basisverzekering. Je kunt hiervoor kijken naar het soort zorg waar jij denkt veel van nodig te hebben en dat niet door de basisverzekering vergoed wordt, zoals fysiotherapie, speciale tandartskosten of alternatieve geneeskunst. Als jij maar twee keer per jaar naar de tandarts gaat en verder eigenlijk nooit iets mankeert dan kun je overwegen om geen aanvullende verzekering voor de tandarts te nemen.

Bespaar op je eigen risico

Indien je je vaste lasten wilt verminderen, kun je ook nog besparen op je zorgverzekeringskosten. Je betaalt namelijk altijd een minimaal bedrag van je zorgkosten eerst zelf. Als je zorgkosten op een gegeven moment boven dit bedrag uitkomen dan begint de zorgverzekeraar met vergoeden. Elk jaar verschilt dit minimum bedrag dat wettelijk wordt vastgesteld. In 2017 is het eigen risico 385 euro. Als je nu weinig ziek bent en geen brokkenmaker bent en dus heel weinig naar de huisarts of het ziekenhuis gaat, kun je er ook voor kiezen je eigen risico op te hogen. Dit heet ‘vrijwillig eigen risico’ en kan in stappen van 100 euro omhoog tot een maximum van 885 euro. De premie die je bij je zorgverzekeraar betaalt gaat dan omlaag.

Hopelijk ben je nu beter voorbereid om de keuzestress aan te kunnen. Succes met het kiezen van jouw perfecte zorgverzekering!