Menu
Sport

Sport: Airsoft de weetjes

Airsoft is een sport die zich rond 1970 heeft ontwikkeld. Daisy Manufacturing Company begon met het produceren van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, in plaats van de luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. De voornaamste reden was om een nieuwe doelgroep te bereiken. Dit type werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg op dat moment niet aan in de Verenigde Staten.

Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan gewekt. In Japan is het namelijk wettelijk verboden om vuurwapens in je bezit te hebben. Voor de Japanse wapenliefhebber was de Soft Air Gun een uitkomst. Het systeem van Daisy Manufacturing Company werd veelvuldig ingebouwd in realistische kopieën van (vuur)wapens. 

In Nederland kreeg de sport rond 2000 de eerste bekendheid en beoefenaars. Alleen was het in Nederland nog niet toegestaan deze sport uit te voeren. Inmiddels is sinds 15 januari 2013 de airsoftsport mogelijk in Nederland. Op die datum trad de nieuwe regulering omtrent airsoftapparaten in werking, waardoor Nederland eindelijk werd toegevoegd aan de lange lijst met landen waar de sport al mogelijk was.

Airsoft is een sport die bestaat uit drie disciplines, namelijk: IAPS (International Airsoft Parcour Shooting), kaartschieten en re-enactment.

Om het spel / sport goed te kunnen spelen is ook je uitrusting van belang. Deels om minder op te vallen voor je tegenstander, maar uiteraard ook voor de veiligheid. Zo zijn het dragen van een masker en een bril van essentieel belang. Je wilt niet dat er 1 van de rondvliegende plastic balletjes in je oog terecht komt.

Een van de belangrijkste zaken na oogbescherming en een replica zijn je schoenen. Bedenk je goed dat je soms voor lange tijd heen en weer aan het rennen bent door natte greppels en ander slecht terrein, dus kun je het beste hoge schoenen nemen. Kies schoenen die je lekker vind zitten en bij voorkeur waterdicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor legerkisten. Deze geven goede groep sluiten wat hoger om je been en passen ook nog eens bij je camouflage outfit.

We noemde het hiervoor ook al even: een camouflage outfit zorgt er voor dat je binnen het terrein minder goed gespot kunt worden door je tegenstander, maar naast deze kleding zijn elleboog en kniebeschermers ook prettig om te dragen. Je zult veel tijgeren over de grond om zo uit het zicht van de ene naar de andere plek te komen en dan is het prettig wanneer ellebogen en knieën beschermd worden.

Ook een sling (of meerdere) is aan te raden. Dit zijn banden waar je je wapens en materiaal aan kunt hangen. Het is natuurlijk fijn wanneer alles voor het grijpen is en je niet alles steeds vast hoeft te houden en je je volledig op je wapen en je tegenstander kunt richten.

Naast de uitrusting moet je ook aan de volgende regels houden om deze sport te mogen beoefenen:

  • Minimale leeftijd 18 jaar
  • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
  • Lidmaatschap van een door de minister erkende airsoftvereniging. De NABV is voor zover bekend de enige. Een andere vereniging heeft in 2013 erkenning aangevraagd.
  • Leden van de vereniging dienen hun airsoftapparaten te vervoeren in een koffer, foedraal of tas die afsluitbaar moet zijn.
  • Leden van de vereniging dienen airsoftapparaten thuis op te slaan in een deugdelijke opslag met sluitwerk. Thuis onderhouden en testen mag (mits uit het zicht van omwonenden)
  • De erkende wapenhandel moet een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
  • Vervoer zoals gebruikelijk bij (vuur)wapens: de kortste weg, afgesloten in een koffer of tas. BB’s en magazijnen hoeven niet gescheiden vervoerd te worden volgens de wet. Het magazijn mag er NIET in zitten tijdens vervoer.
  • Leden mogen zelf airsoftapparaten invoeren, mits ze geregistreerd staan bij de airsoftvereniging.

Heb je ook interesse in deze sport meld je dan aan bij de erkende airsoftvereniging!