Elk jaar heerst er weer een zogenoemde wintergriep. Velen moeten met deze dagen thuisblijven om even goed uit te zieken. Voor sommigen is het zelfs noodzakelijk om naar de huisarts te gaan wanneer de griep langer dan twee weken aanblijft. Maar hoe ontstaat die griep en kan je een griep voorkomen? En wanneer je last hebt van een griep, hoe kom je er weer zo snel mogelijk vanaf?
Een griep kan iedereen overkomen
Iedereen kan griep krijgen, iedereen is er dus wel eens slachtoffer van. Wanneer je als mensen veel op elkaar leeft dan is de kans groter dat je een griep oploopt. Vooral in de koude seizoenen loopt men verkoudheid en griep op. Hoe kan dat?
Zowel verkoudheid als griep worden veroorzaakt door kleine virusdeeltjes in de lucht. Deze virusdeeltjes zitten zowel in keel, neus en luchtwegen van iemand die al besmet is. De verspreiding van het virus kan gebeuren door uitademing, hoesten, niezen en zelfs bij het praten. De virusdeeltjes verspreiden zich dan namelijk via de lucht en deze kan weer door anderen worden ingeademd.
Naast verspreiding via de lucht is het ook mogelijk om het virus op te lopen via de handen. De reden dat er voornamelijk in de winter virussen ontstaan komt door de lage luchtvochtigheid en de lage temperatuur. Binnen deze omstandigheden kunnen virussen nou eenmaal beter gedijen.
Heb je een virus opgelopen? Een aantal dingen die je kunt doen:
Neusdruppels
Wanneer je last hebt van een hevige verkoudheid is niets vervelender dan een verstopte neus, helemaal wanneer je moet slapen. Een slechte nachtrust is vaak het gevolg. Een slechte nachtrust zorgt uiteindelijk weer voor onvoldoende rust wat je zeker goed kunt gebruiken. Om de neus daarom luchtvrij te maken kan je gebruikmaken van speciale neusdruppels.
Rust voldoende uit
Het is belangrijk om eigenlijk zoveel mogelijk te rusten wanneer je last hebt van een griep. Dus voer geen intensieve activiteiten uit en ga vroeg naar bed.
Vitamines
Vitamines zijn essentieel voor elk lichaam, maar voornamelijk wanneer je ziek bent is het aan te raden om extra vitaminen in te nemen. Eet daarom voldoende groente en fruit om jouw vitaminepeil op gang te houden.
Voorkomen
Het is uiteindelijk altijd beter om een virus te voorkomen. Naast gezond eten en voldoende beweging kan je ook de twee volgende activiteiten blijven volhouden:
Hygiëne
Aangezien veel verspreiding voorkomt via de handen is het aan te raden om regelmatig op een dag de handen te wassen. Daarnaast kan je ervoor zorgen dat jouw woning goed schoon wordt gehouden. Denk bijvoorbeeld aan deurknoppen, kranen en leuningen van trappen. Mocht je kinderen hebben dan is het ook aan te raden om speelgoed regelmatig schoon te houden.
Ventilatie
In de winterperiode wordt er weinig tot niet geventileerd in een ruimte. Het ventileren zorgt voor schone lucht. Die schone lucht is nodig wanneer er veel mensen bij elkaar zitten en de kans daarmee dus groter is om besmet te raken van een virus. Ook al is het koud, het is altijd goed om even elke dag een raampje open te zetten.