Mensen die een bril of contactlenzen dragen laten regelmatig bij de opticien een oogmeting uitvoeren om te controleren of de sterkte van hun afwijking hetzelfde is gebleven of dat de ogen achteruit zijn gegaan en er dus een aanpassing aan de bril of contactlenzen moet worden gedaan. Ook mensen die geen bril dragen maar het idee hebben wat minder goed te zien laten hun ogen testen. In sommige van die gevallen is de afwijking van de ogen zo minimaal dat de opticien het niet nodig vindt om een bril of contactlenzen te gaan dragen. Maar hoe goed een oogmeting in de praktijk in zijn werk?
Objectieve meting met een autorefractor
Allereerst wordt met behulp van de zogeheten autorefractor een objectieve meting uitgevoerd. Bij deze meting kan de klant geen invloed uitoefenen op het resultaat. De klant kijkt in het apparaat, eerst met het ene oog dan met het andere oog. Er hoeft verder niets ondernomen te worden, alleen maar kijken. Met behulp van infrarood wordt vervolgens geheel automatisch uw ogen gemeten. Deze eerste meting is puur ter oriëntatie en dus zeker niet definitief, de test geeft echter wel een eerste indruk van de sterkte van uw ogen.
Subjectieve meting
De echte oogmeting begint eigenlijk pas bij de subjectieve oogmeting door de opticien. Van tevoren worden er eerst enkele vragen gesteld. Een van de vragen kan bijvoorbeeld zijn of de klant pas bij de oogarts is geweest of bij een optometrist. Ook worden er vragen gesteld over eventuele ziekten zoals bijvoorbeeld diabetes en of u bijvoorbeeld een hoge bloeddruk heeft. Vervolgens wordt er gemeten in hoeverre de klant goed in de verte kan zien. De klant kijkt dan door een apparaat en ziet bijvoorbeeld cijfers en letters. Gevraagd wordt wat de klant ziet waarbij er telkens andere lenzen voor het oog van de klant worden geplaatst. Uiteraard kan er ook worden gemeten of de klant van dichtbij goed kan zien.
Bril, contactlenzen of ooglaseren?
Als het nodig mocht zijn dat de klant een bril moet gaan dragen dan zijn er tegenwoordig meerdere opties. Uiteraard kan er gekozen worden voor het dragen van een bril of contactlenzen. Maar wat de laatste jaren steeds populairder aan het worden is, is het ooglaseren. Na een ooglaserbehandeling hoeft de klant in principe geen bril of contactlenzen meer te dragen en dat vooruitzicht vinden veel mensen toch wel bijzonder aantrekkelijk. Uiteraard moet er wel eerst bepaald worden of iemand wel geschikt is voor een ooglaserbehandeling. Er volgt dan ook altijd een intakegesprek waar een en ander besproken wordt met een oogarts.