Menu
Wielersport

Waarom fietsen met de juiste gear goed is voor je lijf

De cijfers liegen er niet om: volgens onderzoek van de Volksgezondheid en Zorg had meer dan 50% van de volwassen Nederlanders (boven de 18 jaar) matig of ernstig overgewicht, waarvan 15% obesitas heeft. Naast het feit dat het ongezond is om veel te zwaar te zijn, voel je je ook lekkerder in je vel wanneer je wat kilo’s afvalt. Gelukkig zijn er een aantal manieren die ook nog eens leuk zijn om te beginnen met afvallen zonder dat je verschillende diëten hoeft te proberen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om op de fiets te stappen? Regelmatig recreatief fietsen of wielrennen is goed voor je lijf en heerlijk voor je mind. In dit artikel vertellen we je meer over fietsen, hoe je ermee begint en wat de voordelen van fietsen zijn.

Hoe begin ik met fietsen?
Mensen die beginnen met meer bewegen, trekken vaak in eerste instantie de hardloopschoenen aan. Dat is begrijpelijk, omdat hardlopen heel toegankelijk is. Wanneer je echter flink wat kilo’s te zwaar bent, kan hardlopen in het begin een aanslag op je lijf zijn. Zonder conditie is een stuk rennen bijna niet te doen, in tegenstelling tot een stuk fietsen. Bij fietsen bepaal je zelf je snelheid, als je maar vooruit komt. Hierdoor is fietsen ook ontzettend toegankelijk. 

Je kunt beginnen op een gewone fiets of je scoort een goede racefiets waarmee je langere routes kunt afleggen. Zorg in ieder geval voor kwaliteit: fietsen met goede racefietsonderdelen helpen je in ieder geval gemakkelijker, veiliger en lichter fietsen. Denk hierbij aan kwalitatieve remmen, een goede helm en nieuwe banden. Better safe than sorry. Weet je nog niet zeker of fietsen iets voor jou is? Misschien is er iemand in je kennissenkring waarvan je een racefiets kunt lenen om te kijken of het fietsen bevalt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om eerst op een recreatieve fiets te fietsen.

Fietsen zorgt voor verbranding van vet
Heb je eenmaal een goede fiets met de juiste gear dan kan het fietsen beginnen. Of je nu recreatief fietst of uren gaat wielrennen; omdat fietsen een vorm van cardio is, zal je lijf hard gaan werken om vet te verbranden. Zorg er hierbij voor dat je een aantal keer per week minstens een half uur fietst om hier daadwerkelijk vet door te verbranden en van af te vallen. Veel mensen denken dat je direct heel hard moet gaan fietsen. Dat hoeft helemaal niet; het fietsen van lange afstanden op een gemiddeld tempo helpt ook al heel goed bij het verbranden van vet. 

Betere doorbloeding door fietsen
Bewegen op de fiets helpt daarnaast bij aan een betere doorbloeding van het lichaam. Merk je dat je weinig energie hebt of dat je het snel koud hebt? In dat geval kan fietsen helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, waardoor je je uiteindelijk energieker en gezonder voelt. Hoe beter de doorbloeding is, des te minder afvalstoffen er in je lichaam blijven zitten. Hierdoor is de kans op het dichtslibben van bloedvaten en hart- en vaatziekten veel kleiner en zul je je lekkerder in je vel voelen. 

Opbouw van spieren door fietsen
Omdat je bezig bent met het constant trainen van bepaalde spiergroepen zul je zien dat je meer spieren krijgt naarmate je langer fietst. Vooral de spieren in je benen zul je zien groeien: het is niet voor niets zo dat professionele wielrenners altijd flinke gespierde benen hebben en in verhouding dunne armen. Je zult zien dat wanneer je eenmaal begint met fietsen je in eerste instantie vet verbrandt en af zult vallen om vervolgens spieren op te bouwen. Fietsen zorgt er dus voor dat je je lichaam sterker maakt. 

Fietsen zorgt voor minder stress
Nog een goede reden om op de fiets te stappen: fietsen vermindert je stress, net als andere vormen van sport. Omdat je door te bewegen, in dit geval dus fieten, ervoor zorgt dat je lichaam en geest de kans krijgen om te ontspannen (ook al werken je benen bij het fietsen) wordt de aanwezige stress in je lijf verminderd. Daarnaast zorgt meer bewegen sowieso al voor minder stress. Door meer te bewegen word je fitter en door fitter te zijn voel je je geestelijk gezien ook vaak beter. Kortom: fietsen zorgt voor veel minder stress in je dagelijks leven. 

Geen tekort meer aan vitamine D door fietsen
Een ander fijn voordeel van fietsen is dat je geen tekort (meer) hebt aan vitamine D omdat je zoveel buiten bent. Fiets je elke dag of om de dag dan krijg je voldoende frisse lucht en zonnestralen ‘binnen’ als vitamineboost voor je lijf. Die buitenlucht is sowieso goed voor je lichaam: fietsen in weer en wind draagt bij aan je weerstand. Even lekker uitwaaien op de fiets is net zo lekker als wanneer je besluit om een middagje te gaan wandelen. Het enige verschil is dat je op de fiets met een beetje wind wel aardig moet trappen.