Misschien kennen we niet allemaal trombose maar kennen we een andere naam hiervan of een aandoening. Zo weet u wellicht wel meer van een longembolie, trombosebeen of een herseninfarct, dit kan allemaal komen door trombose.
Wat is trombose
Door trombose raken de bloedvaten verstopt door een bloedstolsel. Het kan zijn dat deze bloedstolsels aderen afsluit, dit gebeurt vaak in de benen wat we een Trombosebeen noemen. Het kan ook zijn dat een bloedstolsel ineens losschiet en in uw long terecht komt, dit is een longembolie. Deze bloedstolsel komen eigenlijk doordat de stolling en antistolling in het lichaam uit balans is. Normaal moet het bloed bijvoorbeeld stollen bij een wondje om deze te kunnen helen. Bij trombose zullen er dus bloedstolsel ontstaan terwijl er geen wondje is waar dit nodig is.
Waardoor ontstaat trombose?
Er zijn een aantal factoren waardoor u sneller trombose kunt krijgen als anders.
- Langdurig stil zitten door ziekte of bijvoorbeeld tijdens een lange vliegtuig. De doorbloeding is daardoor mindergoed waardoor deze bloedstolsels kunnen ontstaan.
- Bij gebruik van anticonceptiepil en bij zwangerschap
- Wanneer u een erfelijke afwijking in het bloed heeft
- Doordat u een operatie heeft gehad
- Door veel en langdurige te roken
- Wanneer u arm of been niet heeft kunnen gebruiken zoals tijdens een botbreuk
Hoe kunt u het herkennen?
Het is lastig om trombose vast te stellen omdat het op voorhand niet zichtbaar is. Wel kunt u een trombosebeen of arm herkennen of een longembolie. Wanneer u een trombosearm of been heeft dan kan het zijn dat dit plotseling gaat zwellen en kan de huid rood of blauwachtig worden. Het been of de arm kan zwaar aanvoelen met krampachtige of stekende pijn. Bij een longembolie zult u kortademig worden en kan dit erg plotsoptreden. Daarbij kunt u ook pijn tussen uw schouderbladen hebben en niet goed kunnen liggen.
Hoe wordt het behandeld?
Wanneer er vast gesteld is dat u trombose is het doel eigenlijk om een longembolie te voorkomen en een trombosebeen te verminderen. Hiervoor zullen ze vaak een antistollingsmiddel gebruiken dat het stolsel niet direct oplost maar wel de risico’s kan beperken.
Zorg voor gezonde bloedvaten
Om er voor te zorgen dat u geen trombose krijgt is het belangrijk dat u gezonde bloedvaten heeft. Het speelt natuurlijk samen met veel meer andere factoren maar het hebben van gezonde bloedvaten zal de kans hierop zeker verminderen. Zorg bijvoorbeeld dat u gaat stoppen met roken, gezond eet en natuurlijk ook voldoende beweegt.