Menu
Uiterlijke verzorging

6 Tips om naamlabels uit kleding te verwijderen

Wil je snel en simpel een naamlabel uit een kledingstuk verwijderen? Zonder dat je de stof beschadigt en zonder dat het gaat kriebelen op de plek waar je het label hebt verwijderd? Geen probleem. We hebben een paar handige tips voor je op een rij gezet om ingenaaide labels of strijketiketten uit kleding en accessoires te verwijderen.  

Naamlabels, kledinglabels en waslabels hebben hun nut, maar soms wil je ze gewoon verwijderen. Misschien omdat het etiketje kriebelt of omdat je kleding wilt wegdoen/doneren maar liever niet met de naamlabels er nog in. Een instrijkbaar etiket verwijderen of een ingenaaid naamlabel is niet zo heel lastig, maar je moet wel even weten hoe. Volg de onderstaande tips!

1.  Knip het label zo dicht mogelijk bij de naad af

Wil je een ingenaaid label uitknippen, knip het dan zo dicht mogelijk bij de naad af.

Gebruik hiervoor een scherpe schaar en knip niet in de zoom van het kledingstuk. Laat de kleine strook label die in de naad gestikt is zitten.

Let op: Als je stuggere, papieren labels uitknipt kan het achtergebleven strookje label in de naad vlak na het knippen wat hard aanvoelen en wat irriteren. Meestal wordt de rand na een paar wasbeurten zachter en heb je er geen last meer van. Maar als je niet zeker bent, is het beter om dit soort labels niet uit te knippen.

2.  Strijk een stukje zoomband over een afgeknipt label 

Heb je een naamlabel afgeknipt en irriteert het restje stof dat nog in het kledingstuk zit? Gebruik een stukje instrijkbaar zoomband om het af te de dekken. Je vindt dit in iedere stoffenwinkel. Vind een stukje met de breedte van je label, leg de zoomband op de stof en strijk deze glad.

Let op: deze methode is niet geschikt voor delicate stof, zoals zijde.

3.  Controleer stiksel voordat je ingenaaid label verwijdert

Bekijk goed het naamlabel en de manier waarop het vastgestikt is, voordat je het ingenaaide label lospeutert. Is het label met dezelfde draad genaaid die je kledingstuk bij elkaar houdt? Zou de naad van de kleding dus loskomen als je de stiksels van het label loshaalt?

Knip in dat geval het label dicht bij de naad af en laat het stiksel van het label zitten.

4.  Gebruik een tornmesje om ingenaaid etiket los te krijgen

Weet je zeker dat je het stiksel van een kledingetiket kunt verwijderen zonder dat de rest van het kledingstuk loskomt? Dan kun je dit het beste doen met een tornmesje. Een tornmesje is handig om genaaide steken los te snijden. Steek de punt van het tornmesje onder de draad van het label en pas op dat je het tornmesje niet in de stof prikt. Snij de draad door met het scherpste deel van het tornmesje: de bocht tussen de punt en het gekleurde bolletje. Snijd alle steken van het kledingetiket los om deze te verwijderen.

5.  Instrijkbaar etiket verwijderen met strijkijzer en bakpapier

Instrijklabels zijn gemaakt om goed te blijven zitten, maar je kunt ze gelukkig wel verwijderen als dit nodig is. Strijketiketten verwijder je zoals ze worden aangebracht: met een heet strijkijzer.

  • Stap 1: Laat strijkijzer heet worden en zet stoomfunctie uit.
  • Stap 2: Leg een pincet klaar.
  • Stap 3: Leg het kledingstuk op een strijkplank.
  • Stap 4: Bedek het strijketiket met bakpapier.
  • Stap 5: Strijk zo’n 15 seconden over het bakpapier.
  • Stap 6: Als het instrijklabel warm is, peuter je met je pincet een hoekje los.
  • Stap 7: Als het hoekje van het strijketiket makkelijk loslaat, kun je deze voorzichtig helemaal lostrekken.
  • Stap 8: Laat het kledinglabel nog niet makkelijk los, verwarm het dan nog een een paar seconden met het strijkijzer en probeer het opnieuw voorzichtig los te trekken.

6.  Verwijder lijmresten na verwijderen instrijklabel

Na het verwijderen van een instrijklabel kunnen er lijmresten achterblijven. Doe de kleding in de was of gebruik een lijmverwijderaar speciaal voor stoffen om de lijmresten te verwijderen.

Conclusie

Naamlabels kun je over het algemeen dus vrij eenvoudig verwijderen, zowel ingenaaide etiketten als instrijklabels. Naamlabels verwijderen kan handig zijn als je kleding wilt doneren of wegdoen en liever niet persoonlijke naamlabels in de kledingstukken wilt laten zitten, of als de etiketjes kriebelen. Maar ook tijdens het upcyclen van tweedehands kleding is het verwijderen van etiketten vaak een goed idee: oude etiketten eruit, jouw eigen naamlabels erin!