m snel duidelijk te hebben of je wellicht besmet bent met het gevreesde coronavirus, kun je tegenwoordig een corona zelftest uitvoeren. Je kunt daarmee, mits je de instructies nauwgezet volgt, op betrouwbare wijze ontdekken of het virus in je lichaam aanwezig is. Er bestaan twee soorten zelftests en de werking ervan verschilt nogal. We onderscheiden de antigeen zelftest en de antibody zelftest. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn en hoe je de tests uitvoert.
De antigeen zelftest
Bij een antigeentest wordt de aanwezigheid van het coronavirus vastgesteld op basis van bepaalde eiwitten, de zogenoemde antigenen. Het zijn in feite kleine stukjes van het virus die een afweerreactie in ons lichaam kunnen opwekken. Wanneer iemand het coronavirus onder de leden heeft, bevinden deze antigenen zich in het neus- en/of keelslijm. Met behulp van een wattenstaafje kun je dit slijm opvangen en vervolgens onderzoeken. Het slijmmonster breng je in contact met de teststof en binnen een kwartier weet je of zich allergenen in je lichaam bevinden. Als je kort voor het uitvoeren van de test besmet bent geraakt, is het goed mogelijk dat de test desondanks negatief uitvalt, omdat er dan nog niet voldoende antigenen in het lichaam zijn verspreid. De test is vooral bedoeld om vast te stellen of je het virus al eerder ergens opliep.
De antibody zelftest
Wanneer iemand besmet wordt met het coronavirus, zal het lichaam proberen om deze indringer te verjagen. Het lichaam gaat daarvoor zogenoemde antilichamen aanmaken. Aangenomen wordt dat deze antilichamen nog enkele maanden in het lichaam actief blijven. De aanwezigheid van dergelijke antilichamen kan met behulp van een zelftest aangetoond worden. Hiervoor is een druppeltje bloed nodig, want daarin zouden zich de antilichamen moeten bevinden. Met behulp van een bloedprikkertje (meegeleverd) kun je het bloeddruppeltje eenvoudig afnemen en vervolgens onderzoeken. Dergelijke tests zijn bedoeld voor professioneel gebruik.
Besmetting voorkomen
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen, dus probeer altijd een besmetting met het coronavirus te voorkomen. Dit doe je onder meer door voldoende afstand te houden en de basisregels voor hygiëne in acht te nemen. Om jezelf extra te beschermen kun je een ffp2–masker kopen. Deze maskers bieden een filtercapaciteit van ten minste 94%. Dit houdt in dat van alle deeltjes die zich in de lucht bevinden. Let bij aanschaf op het CE-certificaat. Het master voldoet dan aan de eisen zoals gesteld binnen de Europese Economische Ruimte.