Menu
Gezonde voeding / Gezondheid / Voeding

In hoeverre kan chocolade gezond zijn?

Gezonde chocolade, bestaat dat eigenlijk wel? Dat we ervan kunnen genieten is een feit. Dat je je er beter door kunt voelen als je niet goed in je vel zit, ervaren sommigen ook. Chocolade kan endorfine los maken en je kunt er zelfs opgewonden van raken. Allemaal positieve zaken. Maar in hoeverre kunnen we er nu echt van spreken dat chocolade gezond is voor je lichaam?

Flavonoïden

De belangrijkste positieve gezondheidseffecten heeft chocolade te danken aan de antioxidanten die in cacao zitten. De belangrijkste antioxidanten in chocolade in het kader van de gezondheid zijn flavonoïden. Deze hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten en kunnen helpen om diabetes te voorkomen. Je zou dus kunnen zeggen dat hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe gezonder het is. Dat betekent dat pure chocolade in principe het gezondst is op het gebied van antioxidanten. Maar het is ook zo dat bij het verwerken van cacao tot chocolade er ook veel flavonoïden kunnen verdwijnen, dus de manier waarop de chocolade bereid is speelt een rol, net als de kwaliteit van de cacao. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat het positieve effect van cacao niet van toepassing is op witte chocolade, omdat daar geen cacao in zit.

Rauwe chocolade versus chocoladerepen

Hoe rauwer de chocolade is, des te meer flavonoïden er in zit. Bij rauwe chocolade zijn de cacaobonen verhit op een temperatuur van maximaal 46 graden, waardoor de meeste flavonoïden in de cacao behouden blijven. Verder worden geen zaken als suikers toegevoegd aan rauw chocolade. Wanneer chocolade verwerkt wordt tot een chocoladereep, worden de cacaobonen op zeer hoge temperaturen verhit, waardoor een groot gedeelte van de flavonoïden verloren gaat. Dan worden er worden suikers en vetten toegevoegd, wat sterk bijdraagt aan het ongezonde karakter van een chocoladereep.

Maar één soort gezonde chocolade

Toch is er naast rauwe chocolade maar één soort chocolade die officieel als ‘gezond’ verkocht mag worden, omdat de voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) deze als zodanig erkend heeft. Dat gaat om chocolade genaamd Acticao (van het merk Callebaut). Dit zijn chocoladeparels die gemaakt zijn van zeer donkere chocolade. Deze chocolade bevat dan ook veel flavonoïden, waardoor het een positief effect op de bloedsomloop en de bloeddruk.

Voor chocolade geldt zonder meer dat je ervan mag genieten, maar het maar met mate tot je moet nemen. De wetenschap is het erover eens dat je het maar in kleine hoeveelheden moet eten om ongezonde effecten te vermijden. Helaas.