Make Sense Campagne 2021 brengt persoonlijke verhalen van hoofd-halskanker patiënten rondom het thema ‘3 weken klachten. Dat gaat wel over. Dacht ik.’
Utrecht, 20 september 2021 – Hoofd-halskanker gaat aan veel mensen voorbij. Zo niet, dan is een tijdige behandeling cruciaal om de ziekte te overleven. De overlevingskansen dalen van 90 procent naar 50 procent. Helaas komt een late diagnose veel voor. Dit heeft te maken met de onbekendheid van de ziekte en de symptomen. De symptomen lijken sterk op die van verkoudheidsklachten en worden daarom gemakkelijk weggewuifd. De jaarlijkse Europese Make Sense Campagne wil daar verandering in brengen. De week van 20-24 september wordt aandacht gevraagd voor hoofd-halskanker met persoonlijke verhalen in het thema: ‘3 weken klachten. Dat gaat wel over. Dacht ik.’
Cabaretier Martijn Koning is dit jaar het boegbeeld van de campagne. Hij maakte van dichtbij mee hoe ingrijpend hoofd-halskanker is en wat het met iemand doet. Bij zijn vader begon de ziekte met kleine klachten en, verdrietig genoeg, is hij recent overleden. Martijn roept iedereen op om naar de huisarts te gaan als de klachten, die lijken op verkoudheidsklachten, langer dan drie weken aanhouden.
Vanuit eigen ervaring kunnen Bianca, Marjolein en Paul alleen maar beamen dat een tijdige diagnose van levensbelang is. Alle drie dachten zij dat de klachten vanzelf weer over zouden gaan. In de Make Sense Campagne 2021 vertellen zij hun persoonlijke verhaal via portretvideo’s.
Risicofactor HPV
Met circa 3.000 nieuwe patiënten per jaar, staat hoofd-halskanker in de top 10 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Naast roken en alcohol is ook het humaan papillomavirus (HPV) een risicofactor voor het krijgen van hoofd-halskanker. Recente Amerikaanse studies laten zien dat HPV-gerelateerde keelkanker zelfs vaker lijkt voor te komen dan HPV-gerelateerde baarmoederhalskanker, waar het om bekend staat.
De klachten van hoofd-halskanker lijken op verkoudheidsklachten. Als mensen na drie weken nog steeds last hebben van een pijnlijke tong, niet genezende zweertjes, rode of witte vlekjes in de mond, keelpijn, aanhoudende heesheid, pijn en/of problemen met slikken, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus wordt een controle door een (huis)arts geadviseerd.
Dr. Simone Eerenstein, Hoofd-hals chirurg namens de Nederlandse Werkgroep Hoofd-hals Tumoren: “De diagnose hoofd-halskanker slaat vaak in als een bom. Het heeft grote impact op iemands leven. Bijvoorbeeld praktische beperkingen in spraak of slikken, maar ook emotioneel. Er breekt een tijd aan met behandelingen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de slagingskans. Ik kan daarom niet vaak genoeg benadrukken om naar de huisarts te gaan bij klachten die langer dan drie weken aanhouden.”
Make Sense Campagne
De Make Sense Campagne is een initiatief van de Europese Vereniging voor Hoofd-halskanker (EHNS: European Head and Neck Society) in samenwerking met Patiëntenvereniging HOOFD-HALS (PVHH), de Nederlandse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (NWHHT) en de Paramedische Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren (PWHHT) en het IKNL.
Deze campagne wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: MSD, Merck, , Bristol-Myers Squibb, Atos, MDS