Menu
Nachtrust

Wat kun je zelf doen tegen slaapapneu?

Slaapapneu komt voor op 1 op de 100 mensen. Het is een aandoening waarbij de ademhaling meerdere malen stopt tijdens het slapen. Deze pauzes duren ten minste 10 seconden. In deze 10 seconden kan het zijn dat de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd worden, of dat de ademhalingsspieren geen signaal krijgen om te bewegen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen obstructief slaapapneu en centraal slaapapneu. In beide gevallen is er vaak sprake van verschillende klachten. Vermoeidheid, hoofdpijn en slaperigheid in de ochtend kunnen symptomen zijn van slaapapneu. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hier zelf tegen kunt doen, zoals afvallen bij overgewicht en het vermijden van alcohol en slaapmiddelen. Lees hier verder meer over slaapapneu en wat je ertegen kunt doen.

Hoe kom je erachter of je slaapapneu hebt?

Aangezien slaapapneu in de slaap gebeurt, kan het lang duren voordat de aandoening vastgesteld wordt. Je merkt ten slotte niet direct zelf dat je ademhaling stokt in je slaap. In veel gevallen merken de partners op dat er sprake is van onregelmatige ademhaling. Vaak gaat dit ook gepaard met luid gesnurk en snakken naar adem. Wanneer dit zich voordoet, is het aan te raden via de huisarts een doorverwijzing te krijgen naar een slaapcentrum. Zo kan je bij een speciale kliniek een slaaponderzoek laten uitvoeren, bijvoorbeeld bij dit slaapcentrum in Amsterdam.

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Zoals eerder genoemd, kan slaapapneu voor gebrek aan energie en hoofdpijn zorgen. Door de ademhalingsproblemen, is er minder zuurstof aanwezig in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de hersenen en organen minder goed kunnen functioneren. Hierdoor kan je last krijgen van een hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, angstige dromen en andere symptomen. Op de lange termijn dit zelfs leiden tot hartritmestoornissen, depressies en herseninfarcten. Het is dus van belang om slaapapneu klachten in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Bovenstaand slaapcentrum in Amsterdam of een ander erkend slaapcentrum in Nederland kan symptomen al tijdig aanpakken zodat klachten niet kunnen verergeren. Zo kan een neusklem of een slaapbitje in sommige gevallen al helpen om apneuklachten te voorkomen.

Manieren om zelf klachten te verminderen

Alhoewel een slaapcentrum jou ook kan ondersteunen, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om klachten te voorkomen. Wist je dat de helft van de mensen met slaapapneu ook overgewicht heeft? Doordat er meer druk op de luchtwegen komt te liggen, wordt de luchtpijp sneller afgesloten. Met een gezond BMI van onder de 25 kunnen slaapapneu klachten al flink worden verminderd. Slaapapneu komt echter ook voor onder mensen met een gezond gewicht. Door een aantal leefstijlaanpassingen kunnen apneuklachten echter ook al verminderd worden. Niet roken en geen alcohol drinken zorgt ervoor dat de ademhalingsorganen beter kunnen functioneren. Daarnaast helpt het ook als het hoofd hoger ligt dan het torso. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hoog kussen. Ervaar je daarna nog steeds klachten? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts, en een zogeheten slaaponderzoek laten uitvoeren in een erkende slaapkliniek.