De eerste jaren vertoont een baby een behoorlijk steile leercurve. Van hulpeloos, huilend wezentje groeit een pasgeborene binnen een paar jaar op tot een minimens dat zelfstandig kan eten en lopen en zich verstaanbaar kan maken. Hoewel veel ouders er juist bewust niet aan willen beginnen, is het bijna onontkoombaar dat je stappen gedurende de ontwikkeling vergelijkt met die van andere kinderen. Loopt je kind wat voor op een gemiddelde, dat maakt dat je trots. Maar loopt je kind wat achter op het gemiddelde? Dan kun jij (of je kind) juist onzeker worden. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je kind al wat ouder is en nog in zijn bed plast? Hieronder vind je drie handige tips.
Tip 1: ’s avonds laat nog een keer laten plassen
Wil je je kind van het bedplassen afhelpen, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo zijn er kinderen die er baat bij hebben ’s avonds laat nog even een keer extra te plassen. Door je kind nog even op de wc te zetten vlak voordat ze zelf gaat slapen, kan hij of zij probleemloos de urine kwijt die ontstaat tijdens en na het avondeten.
Tip 2: droge nachten belonen
Positief gedrag aanmoedigen werkt daarnaast bij de meeste kinderen veel beter dan ongewenst gedrag afstraffen. Zeker in het geval van bedplassen, omdat dit niet iets is dat een kind expres doet. In plaats van boos worden en schreeuwen, kun je je kind na een droge nacht daarom ook belonen. Laat je hem of haar bijvoorbeeld een mooie sticker uitzoeken, dan kan dat als motivatie dienen er meer te verdienen.
Tip 3: een plaswekker gebruiken
Helpen voorgaande tips niet (voldoende), dan is het tijd om hulpmiddelen te gaan gebruiken. Zo kun je een plaswekker van Dryly kopen, die bestaat uit een onderbroek en een knuffel. De speciale onderbroek heeft een vochtsensor, die een signaal aan de knuffel doorgeeft als er maar een druppeltje vocht wordt gedetecteerd. De knuffel geeft vervolgens een alarmsignaal waardoor je kindje wakker wordt. Hierdoor houd je zoontje of dochtertje de plas automatisch op en kan hij of zij op tijd naar het toilet.
Ongemak en onzekerheid
Zindelijkheid is een van die dingen die ouders en kinderen erg onzeker kan maken. Sommige kinderen hoeven met 2,5 jaar al geen luier om overdag. En iets later ’s nachts ook niet meer. Er zijn echter ook anderen die daar jaren later nog steeds problemen mee hebben.
Als vader of moeder vind je het waarschijnlijk vooral ongemakkelijk dat je kind ’s nachts niet droog blijft. Je geniet immers liever van een goede nachtrust, dan dat je in het holst van de nacht weer een bed moet verschonen en je kind weer in een schone pyjama moet hijsen. Kinderen zelf kunnen het echter als iets veel ergers ervaren, en zich er echt voor schamen. De angst kan ze weerhouden een onbezorgd kind te zijn, bijvoorbeeld omdat ze nergens durven te logeren. Door je kind te helpen er overheen te komen, voorkom je dergelijke negatieve gevoelens.