Menu
Gezondheid

Dit moet je weten over natuurlijke suikervervangers

Sinds de pandemie leggen steeds meer Nederlanders de focus op een gezonde lifestyle, blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland. Gezonder leven betekent meer bewegen, gevarieerder eten en minder suiker nuttigen. Geraffineerde suiker is ontzettend verslavend, maar helaas niet zo goed voor je hoofd én je lijf.

Daarom is het zaak om minder suiker binnen te krijgen. Dat betekent niet dat je niks zoets meer kunt eten. Met de natuurlijke vervanger Sukrin suikervervanger geniet je namelijk net zo goed van een lekkere snack of een zoete kop thee, maar dan minder schadelijk. In dit artikel lees je meer over natuurlijke suikervervangers.

Waarom is suiker niet zo gezond voor de mens?

Veel producten die je in de supermarkt kunt kopen, bevatten geraffineerde suikers. Denk alleen al aan die stapels koekjes, chocolade en sauzen die je misschien wel eens aanschaft. Eet je te veel van deze geraffineerde suikers dan merk je dat je je energieloos voelt en dat je een zogeheten sugar rush, een suikerkick, krijgt. Dat komt omdat suiker ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel binnen no time stijgt, maar ook direct weer daalt. Die moeheid die je dan ervaart, vraagt om nóg meer suiker om weer even die energie te krijgen.

Er zijn ook producten waarin suiker van nature al aanwezig is. Neem bijvoorbeeld fruit waar fruitsuiker in zit. Hoewel fruit gezond is, wordt het toch niet aangeraden om je vol te stoppen met fruit. Probeer af te wisselen tussen fruit met veel en minder fruitsuikers om die suikerdip te voorkomen. Naast die sugar rush kan te veel suiker zorgen voor onder andere overgewicht, diabetes, concentratieproblemen, slechte nachtrust en hart- en vaatziekten.

Kies voor een natuurlijke vervanger van suiker

Naast fruitsuikers bestaat er ook nog ongeraffineerde suiker. Deze suikers komen uit de natuur zoals palmsuiker, dadelstroop en ahornsiroop. Hoewel dergelijke suikers worden gezien als een betere variant op ongeraffineerde suikers zorgen ze nog steeds voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Daarom zijn ongeraffineerde suikers bijvoorbeeld ook niet goed voor mensen met diabetes. In andere woorden: echt gezonde suiker? Dat bestaat niet. Je hebt echter wel de keuze om voor een iets betere variant te gaan óf om voor een suikervervanger te gaan.

Ga in dat geval het liefst voor een natuurlijke suikervervanger, omdat er ook binnen deze categorie van alles (onnatuurlijk) te koop is dat eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Neem bijvoorbeeld aspartaam, een intensieve zoetstof dat voornamelijk in light producten voorkomt. Vervelende bijwerkingen van aspartaam zijn onder andere hoofdpijn, diarree en buikpijn én het stijgen van je bloedsuikerspiegel. Maar: gelukkig bestaan er ook natuurlijke suikervervangers. Deze goede suikervervangers zijn geschikt voor mensen met diabetes en hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel.

Dit zijn de vier beste natuurlijke suikervervangers

In je zoektocht naar een gezonder leven is het dus soms best lastig om te weten wat wel of niet goed voor je is. Ga je voor een suikervervanger zoals aspartaam dan heb je wellicht het gevoel dat je gezonder bezig bent, wat in de praktijk vaak niet zo is. Om je een handje te helpen, hebben we hieronder de vier meest gezonde suikervervangers voor je verzameld.

Sukrin suikervervanger: erythritol

Zo is de Sukrin suikervervanger de beste keuze wanneer we het hebben over natuurlijke vervangers van suiker. Sukrin bestaat namelijk uit erythritol dat voorkomt in meloenen en peren. Deze zoetstof wordt hieruit gehaald door een natuurlijke fermentatie. Het grote voordeel van sukrin is dat het lekker zoet is zonder dat je er een suikerdip van krijgt.

100% Stevia als gezonde vervanger

Naast Sukrin is het welbekende Stevia een prima keuze als natuurlijke suikervervanger. Net als bij Sukrin stijgt je bloedsuikerspiegel niet omdat de glycemische index nul is. Dat betekent dat Stevia ook gebruikt kan worden door diabetici en dat je er geen energiedip door krijgt. Let er wel op dat je gaat voor 100% Stevia en niet een gemengd product.

Glycerol: suikeralcohol uit hydrolyse van vet

Ook met glycerol heb je een prima vervanger te pakken. Glycerol is kleurloos, lekker zoet en toepasbaar in verschillende gerechten. Het betreft een suikeralcohol gemaakt door middel van hydrolyse uit vet of olie met een erg lage glycemische index waardoor het veilig te gebruiken is. Je krijgt er geen hoge energie van en dus ook geen vervelende dip.

Tagatose: suiker gemaakt uit melk

Wat ook interessant is, is tagatose. Tagatose is een melksuiker waarbij galactose wordt omgezet in tagatose. De smaak van dit middel is iets minder zoet dan pure suiker, maar zorgt er wel voor dat je gerecht of drankje net iets zoeter wordt. Je kunt de vereiste hoeveelheid in suiker bij tagatose gewoon door de helft doen.