Oranje paprika is een veelzijdige groente en bevat veel gezonde stoffen. Zo helpen de stoffen luteïne en zeaxanthine tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie, de grootste veroorzaker van slechtziendheid bij vijftigplussers. In een boek dat 11 mei is verschenen, staan tips en recepten tegen deze oogaandoening. Oranje paprika is goed te gebruiken als snack, in voor- en hoofdgerechten, maar ook als ijstoetje.
De laatste jaren is uit tal van onderzoeken gebleken dat gezonde eetgewoonten een positieve invloed hebben tegen leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). Door deze oogaandoening zijn 68.000 mensen ernstig slechtziend geworden. Honderdduizenden mensen hebben echter al voortekenen van LMD: 14 procent van de 55- tot 64-jarigen, wat oploopt tot 37 procent bij de 75-plussers. Iedereen boven de vijftig loopt een aanzienlijk risico LMD te krijgen, vooral wanneer het in de familie voorkomt, en doet er dus goed aan hier in de voeding rekening mee te houden.
Omdat de oogaandoening in Nederland nog veel te weinig bekend is, hebben oogarts Adrie de Winter, diëtiste Anne Mesman-de Winter en tekstschrijfster Karlijn de Winter het boek Gezond eten voor je ogen geschreven. De wetenschappelijke kennis over de positieve impact van bepaalde voedingsstoffen op de ogen hebben ze voor een breed publiek vertaald. Het gaat daarbij niet alleen om welke stoffen het zijn, maar ook wat je moet eten om deze binnen te krijgen.
Gezonder eten
Oranje paprika is een gezonde groente met veel luteïne en zeaxanthine (zie tabel). Ook is het een goede leverancier van vitamine C, vitamine E en zink. Al deze stoffen zijn antioxidanten en beschermen de ogen tegen beschadiging door vrije radicalen. Bovendien hebben luteïne en zeaxanthine in de ogen een rol als pigmentstof. Ze maken deel uit van een beschermlaag die licht filtert en daarmee de schadelijke werking van licht (vooral blauw licht en UV-licht) tegenhoudt.
Het nieuwe boek bevat geen abstracte wetenschap, maar adviezen die direct thuis in de praktijk zijn te brengen. Het staat vol met praktische informatie, maaltijdideeën en smaakvolle recepten. De schrijvers willen jong en oud stimuleren gezonder te eten, want daar plukken de ogen de vruchten van!
Het boek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel en kost € 16,95. Voor meer informatie ziewww.gezondetenvoorjeogen.nl.
[Illustratie]Luteïne en zeaxanthine per 100 gram
Luteïne | Zeaxanthine | |
Winterpeen (gekookt) | 315 μg | 8 μg |
Oranje paprika | 840 μg | 6700 μg |
Bron: NEVO-online versie 2010/2.0 en TNO-Blgg AgriQ bv. Wageningen
Kleurrijke gerechten
De consument weet veelal niet dat iedere kleur paprika haar eigen smaak en eigenschappen heeft. De oranje soort heeft de zachtste smaak, is sappiger en fris als een dorstlesser. Veel mensen vinden rauwe oranje paprika daarom heerlijk om zo uit het vuistje te eten. Zelfs kinderen, die toch niet altijd de gemakkelijkste eters zijn, verorberen gemakkelijk een hele rauwe oranje paprika. Bovendien is het supergezond door de hoge gehalten aan vitaminen.
De oranje kleur is uniek voor ieder gerecht en heeft daardoor een decoratieve waarde. Oranje paprika’s zijn te gebruiken als snack, voor soep en in warme, koude, vegetarische, vlees- en visgerechten. Er zijn dus veel lekkere en gezonde gerechten mee te maken. Kijk voor paprikarecepten op www.colourfultaste.nl of www.oranjepaprika.eu.