Menu
Gezondheid

Bacteriële Meningitis

Meningitis, ofwel hersenvliesontsteking, is een ontsteking van het hersenvlies dat rondom het ruggenmerg en de hersenen ligt veroorzaakt door een bacterie. Deze ziekte wordt ook wel nekkramp genoemd, hoewel dit een erg misleidende benaming is. Klachten ontwikkelen zich vrijwel altijd tussen de 2 à 10 dagen na besmetting met de bacterie en heeft in 10% van de gevallen een dodelijk gevolg, in 20% tot 30% van de gevallen blijven er restverschijnselen over.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het om gevolgen gaat die ernstig ofwel dodelijk kunnen zijn. Helaas is het niet mogelijk je volledig tegen de ziekte te beschermen. Er zijn echter wel een aantal stappen die ondernomen kunnen worden om besmetting proberen te voorkomen. Hygiëne is hierin een erg belangrijk onderdeel. Dit gaat niet alleen om lichamelijke hygiëne maar ook zowel in huis, als in de omgang met mogelijke bacteriebronnen. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van Nederlandse Meningitis Stichting. Deze stichting zet zich in voor mensen die te maken hebben (gehad) met meningitis/sepsis/encefalitis, en zorgt er voor dat zij ook van de juiste informatie voorzien zijn.

Gevolgen

Helaas kan deze ziekte ernstige gevolgen hebben voor diegene die hiermee besmet raakt. Zoals eerder al vernoemd is er zelfs een sterftepercentage van 10%. Gelukkig is er een groot deel van de personen die de ziekte overleeft waarvan velen ook volledig herstellen, maar toch zijn er nog (te) veel die hun leven lang met de gevolgen van de ziekte moeten zien te leven of zelfs komen te overlijden. Gevolgen die zoal na deze ziekte kunnen volgen zijn: leer- en gedragsproblemen, hoofdpijn, gehoorproblemen, visuele problemen, evenwichtsklachten, spasticiteit, epilepsie en helaas nog vele meerdere klachten.

Met deze klachten kan men natuurlijk wel leven, maar het zijn behoorlijk vervelende gevolgen en zorgen er voor dat men voor allerlei dingen weer oplossingen moeten zien te vinden. Gelukkig bestaan er medicijnen die epilepsie en spasticiteit onder controle kunnen houden, evenwichtsklachten kunnen verminderen en ga zo maar door. Het probleem bij visuele- en gehoorproblemen is echter dat hier tegen geen medicijn bestaat. Het ligt aan de graad van de problemen in hoeverre dit met hulpmiddelen te verhelpen is.

Gehoorproblemen

Voor diegene die gehoorproblemen hebben opgelopen, waarbij het gehoor verslechterd is en niet volledig weggevallen is, bestaat er de mogelijkheid van het gebruiken van een gehoorapparaat. Dit zorgt er voor dat de persoon de geluiden uit de omgeving weer kan opvangen en zo geluidsbronnen kan lokaliseren en zich oriënteren. Hier kan men daar meer informatie over vinden.

Visuele problemen

Bij degenen die visuele problemen hebben opgelopen, is dit net als bij de gehoorproblemen veel moeilijker te verhelpen met hulpmiddelen als niet het gehele zicht is weggevallen. Bij verslechtering van zicht kan men denken aan een bril, en mocht dit inderdaad niet meer tot de mogelijkheden behoren kan er gedacht worden aan blindengeleidehonden en blindenstokken. Wat uiteindelijk ook de gevolgen zijn van de ziekte, een aantal aanpassingen zullen er zeker genomen moeten worden. Het zo veel mogelijk mensen op de hoogte brengen van de symptomen en de preventiemogelijkheden van meningitis, zorgt er in de toekomst hopelijk voor dat er steeds minder gevallen zullen zijn en er minder mensen zullen komen die zich moeten aanpassen om verder te kunnen leven.