Uit nieuw onderzoek onder consumenten blijkt dat verreweg de meeste Nederlanders wel minder willen verspillen, maar dit in de praktijk lastig vinden. Simpele middelen als ‘een boodschappenlijstje maken’ en ‘thuis de voorraad checken’ worden nog te weinig gebruikt. Ook door te veel te koken en restjes niet meer te gebruiken, gooien Nederlanders onnodig vaak iets weg. Desondanks geeft 80% van de consumenten aan zelf al iets te doen om voedselverspilling te voorkomen.
Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: “Een positieve ontwikkeling is dat Nederlanders minder vaak dan in 2011 voedsel direct weggooien na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Zij ruiken er aan en bekijken het product en besluiten dan wat ze er mee doen. Bij producten met een THT-datum is dit de beste manier om te beoordelen of het nog goed is.”
Nederlander onderschat effect van boodschappenlijstje
Uit het consumentenonderzoek onder ruim 2000 Nederlanders, uitgevoerd door bureau GfK in opdracht van het Voedingscentrum, blijkt dat er nog veel stappen gezet kunnen worden bij het tegengaan van voedselverspilling. Consumenten zien ‘gebruik van een boodschappenlijstje’ en ‘eerst je voorraad checken voor het boodschappen doen’, niet als belangrijke manier om zelf thuis verspilling te voorkomen. Terwijl uit eerder onderzoek is gebleken dat dit wel degelijk zorgt voor minder verspilling. Niettemin doet de meerderheid (57%) van de shoppers vaak tot altijd boodschappen met behulp van een boodschappenlijstje; dit is vergelijkbaar met 2011. En geeft bijna de helft van de Nederlanders aan voedselverspilling tegen te gaan door alleen te kopen wat hij nodig heeft.
Helft kookt met ratio
De voornaamste reden voor het weggooien van eten is dat er te veel gekookt wordt: ruim 1 op de 4 mensen die eten heeft weggegooid, geeft dit aan als belangrijkste reden. De helft van de respondenten geeft aan zijn macaroni af te wegen voor hij gaat koken en is dus bewust bezig met de benodigde hoeveelheid. Deze mensen gebruiken een weegschaal, een kopje, een maatbeker of ze gebruiken de streepjes op de verpakking. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de Nederlanders aan zijn gevoel te gebruiken (44%) of zelfs zonder meer het hele pak in de pan te gooien (13%). Jongeren onder de 30 jaar koken vaker op gevoel dan andere leeftijdsgroepen. Corné van Dooren: “Hier valt nog een wereld te winnen, want als je op gevoel kookt, blijkt het in de praktijk vaak te veel.”
Aan de slag
Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, heeft het Voedingscentrum diverse hulpmiddelen ontwikkeld. In 2013 is de actie ‘Hoezo50kilo’ gestart. Verslaggeefster Daisy deelt via Facebook korte video’s en posts met tips om minder te verspillen. Bijvoorbeeld over het gebruik van een boodschappenlijstje: http://tinyurl.com/mozh4zt
Consumenten die direct aan de slag willen gaan, kunnen de No Waste Challenge doen via: www.voedingscentrum.nl/minderverspillen
Voedingscentrum – eerlijk over eten
Het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum is de autoriteit die aan consumenten wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke informatie geeft over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Het Voedingscentrum stimuleert de industrie tot een meer verantwoord voedselaanbod. Uitgangspunt daarbij is om ‘de gezonde keuze de gemakkelijke keuze’ te maken. Bij het realiseren van onze missie zoeken we de medewerking van lokale professionals en andere relevante partijen. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.