Alle levende wezens, maar ook objecten hebben een elektromagnetisch veld om zich heen. Dit veld kun je zien als energie dat uitgestraald wordt. Deze energie bevat infrarood (warmtestraling), dat de temperatuur van het lichaam of object afgeeft. Een infraroodcamera of warmtebeeldcamera registreert deze straling en geeft deze weer. Kortom, dit apparaat maakt zichtbaar, wat men met het blote oog niet kan waarnemen. Deze techniek wordt onder andere toegepast in de medische wereld.
Medisch hulpmiddel
Door middel van infraroodscreening kan de arts de warmtestraling van de huid oftewel de temperatuur meten en met software de temperatuurveranderingen op het computerscherm in beeld brengen. De camera zet de infraroodstraling om in kleuren, waaropvolgend het scherm warmte- en koudepatronen weergeeft. Deze patronen kunnen wijzen op bepaalde aandoeningen. Koudepatronen kunnen een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld zenuwletsel. Warmtepatronen kunnen een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een ontstekingsreactie.
Thermografie via een warmtebeeldcamera wordt gebruikt bij het stellen van een diagnose, bij controle op het genezingsproces en om bepaalde aandoeningen uit te kunnen sluiten. Thermografie wordt toegepast bij verschillende medische vakgebieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: neurologie, fysiotherapie, reumatologie en oncologie.
Andere toepassingen
Warmtebeeldcamera’s worden niet uitsluitend gebruikt voor medische doeleinden. Ze worden bijvoorbeeld ook gebruikt ter controle van elektrische apparaten (die veel warmte afgeven), om lekken op te sporen en worden ook toegepast bij film en fotografie.