Philips breidt portfolio oncologische interventieoplossingen uit met EmboGuide, voor betere visualisatie, bereikbaarheid en behandeling van tumorlaesies
– Nieuw live 3D navigatiesysteem voor beeldgestuurde tumorembolisatieprocedures uitgevoerd met de röntgeninterventiesystemen van Philips.
– Philips innovatie spoort meer dan twee keer zo veel aanvoerende slagaders naar tumoren op als standaard-DSA, terwijl ook de laesiedetectie aanzienlijk beter is dan met standaard-DSAen op het niveau ligt van de gouden standaard van contrast-verbeterde MRI.
Best – Koninklijke Philips (NYSE: PHG; AEX: PHI) heeft vandaag de introductie bekendgemaakt van EmboGuide, de nieuwste Philips-innovatie op het gebied van de interventieoncologie. Deze oplossing biedt live 3D-navigatieondersteuning bij de beeldgestuurde behandeling van lastig bereikbare lever tumoren bij patiënten die niet voor een operatie in aanmerking komen. Philips werkte voor de ontwikkeling onder meer nauw samen met het UMC Utrecht en het UZ Leuven.
EmboGuide is een live 3D-navigatiehulpmiddel dat is ontwikkeld voor het groeiende aantal beeldgestuurde minimaal invasieve procedures dat wordt toegepast in de behandeling van kanker. Het wordt gebruikt in combinatie met de röntgeninterventiesystemen van Philips voor tumorembolisatieprocedures. Het gaat daarbij om procedures als het blokkeren van aanvoerende slagaders naar tumoren, zodat die geen voedingsstoffen of zuurstof meer ontvangen. Er wordt dan een katheter ingebracht die onder geleide van live-beelden naar de tumorlocatie wordt opgevoerd.
EmboGuide is ontwikkeld in nauwe samenwerking met vooraanstaande clinici en partners uit het bedrijfsleven, zoals BTG, dat een innovatieve rol vervult op het gebied van de interventieoncologie. EmboGuide voorziet in de behoefte aan een 3D-beeldvormingsoplossing die ervoor zorgt dat oncologische interventieprocedures effectiever en gemakkelijker uitvoerbaar worden, wat uiteindelijk gunstigere behandelresultaten zal opleveren. Daarom biedt EmboGuide interventieradiologen de mogelijkheid om tumorlaesies te visualiseren en karakteriseren, en interventieprocedures te plannen en uit te voeren met behulp van geavanceerde live-3D-beeldgeleidingstechnieken.
“Interventieoncologie is een snelgroeiend specialisme binnen de geneeskunde, aangezien clinici hiermee over een bruikbare behandeloptie beschikken voor patiënten die niet voor operatieve verwijdering van een tumor in aanmerking komen,” stelt Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Wij en onze partners zullen onze gezamenlijke expertise inzetten voor het ontwikkelen van beeldgeleide interventies en therapieën, om zo het transformatieproces van chirurgische ingrepen naar minimaal-invasieve behandelingen van kanker te versnellen.”
Een specifiek voorbeeld van een tumorembolisatieprocedure is TACE (transarteriële chemo-embolisatie), een palliatieve behandelmethode van levertumoren. TACE omvat de gelijktijdige lokale toediening van chemotherapie en van bolletjes die de slagaders naar de levertumor afsluiten.
“We kunnen alleen behandelen wat we zien, maar de doelmatigheid van de TACE-procedure staat of valt met de embolisatie van alle bloedvaten naar de levertumor,” vertelt dr. Shiro Miyayama van de afdeling Diagnostische Radiologie van het Fukuiken Saisekai-ziekenhuis in Japan. “De live-3D-beeldgeleiding van EmboGuide draagt bij tot een grotere kans van slagen van de procedure. Met deze techniek kunnen namelijk automatisch de kleine aanvoerende vaten van een tumor worden opgespoord, iets wat lastig is met conventionele tweedimensionale angiografische beeldvormingstechnieken.”
Visualiseren
EmboGuide maakt optimaal gebruik van de zeer lage röntgendosisinstellingen van het Philips AlluraClarity-röntgeninterventiesysteem in combinatie met de snelle, hoogwaardige beeldvorming van de buikstreek van XperCT Dual. De beeldversterkingstechniek van XperCT Dual (multifase cone-beam CT) garandeert hoogwaardige 3D-beelden van laesies tijdens de procedure, met een veel betere laesiedetectienauwkeurigheid dan met tweedimensionale angiografische beeldvormingstechnieken mogelijk is. De beeldkwaliteit is zelfs vergelijkbaar met die van MRI, een techniek die als de ‘gouden standaard’ wordt beschouwd. XperCT Dual verschaft clinici beter zicht op de doelgebieden voor de behandeling, waardoor weloverwogen besluitvorming al tijdens de procedure mogelijk wordt.
Bereiken
EmboGuide helpt de tumorlaesies af te bakenen en beschikt over automatische identificatie van de aanvoerende vaten naar de laesies. Vergeleken met conventionele beeldvormingstechnieken (DSA: Digital Subtraction Angiography) biedt deze techniek een 50% betere detectie van de aanvoerende vaten. Hierdoor kan de interventieradioloog de meest optimale katheterlocatie voor embolisatie kan bepalen en de route daarnaartoe kan plannen. Tijdens de toediening van het embolisatiemiddel projecteert EmboGuide de geplande informatie nauwkeurig op de live-beelden van het röntgeninterventiesysteem, om zo de voortgang van de behandeling te kunnen bewaken en het eindpunt te bepalen.
Behandelen
“Bij de behandeling van levertumoren is een geïntegreerd gebruik van onze embolische stoffen en beeldgeleiding van doorslaggevend belang voor de uitkomst van de behandeling,” zegt Mike Motion, General Manager Interventionele Oncologie bij BTG. “Als toonaangevend bedrijf op het gebied van interventionele oncologie blijven we investeren in de veiligheid en doeltreffendheid van deze procedure. Samenwerken met Philips biedt ons meer mogelijkheden om deze geïntegreerde aanpak met onze DC Bead technologie en de EmboGuide van Philips verder uit te breiden om zo de interventieoncologie uiteindelijk op een hoger plan te brengen”.
De introductie van EmboGuide betekent wederom een mijlpaal in het wereldwijde investeringsbeleid van Philips in Healthcare R&D, waarvoor in 2013 in totaal 780 miljoen euro is uitgetrokken. Dit illustreert dat Philips door middel van voortdurende innovatie en samenwerking met klinische experts en partners uit het bedrijfsleven verder blijft werken aan de versteviging van zijn marktpositie in de interventieoncologie, een snelgroeiende markt die een totale jaarlijkse groei van circa 15% laat zien.
De Philips EmboGuide zal worden gedemonstreerd op het Asia-Pacific Congress of Cardiovascular and Interventional Radiology (APCCVIR), dat van 15 t/m 18 mei in Singapore wordt gehouden. Op dit congres zal dr. Miyayama vertellen over zijn ervaringen met de EmboGuide in het kader van een wetenschappelijke presentatie onder de titel ‘Lesion detection and feeding Vessel identification in HCC with XperCT Dual and EmboGuide’.
EmboGuide is nog niet leverbaar in de VS.