Menu
Nachtrust

Tips tegen slechte nachtrust

Niet kunnen slapen, er is niets wat vervelender is. U blijft maar draaien en pogingen doen om eindelijk eens in slaap te vallen. U bent moe, maar in slaap vallen lukt maar niet. Gelukkig zijn hier meerdere onderzoeken naar gedaan. Uit deze onderzoeken kunnen we een aantal tips samenstellen, die u gaan helpen om te slapen.

  • Schakel uw gedachten uit. Wat er die dag gebeurd is, is gebeurd. Laat het rusten en denk even aan helemaal niets. Kleine tip? Probeer alles wat in uw hoofd zit er eens uit te schrijven.
  • Tot rust komen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld een filmpje kijken, een boek lezen of luisteren naar wat muziek.
  • Zorg voor genoeg beweging. Als u overdag flink beweegt, komt u ’s avonds beter in slaap. Wanneer kunt u het beste veel bewegen? Het eind van de middag, of in de vroege avond.
  • Veel licht. Als u overdag veel licht om u heen heeft, houdt dat uw biologische klok scherp. Hierdoor wordt het slaaphormoon ‘melatonine’ aangemaakt. Hierdoor zult u ’s avonds sneller in slaap vallen.
  • ’s Avonds minder licht. Na overdag veel licht gehad te hebben, kunt u ’s avonds het beste het licht dimmen. De aanmaak van de ‘melatonine’ gaat juist dan door.
  • Slaaphouding. Kent u uw favoriete slaaphouding? Denk hieraan als u probeert te slapen. U valt eerder in slaap in uw favoriete slaaphouding, dan in elke andere houding.
  • Seks voor het slapen. Ja, echt waar. Uit onderzoek is gebleken dat seks voor het slapengaan werkt. Het functioneert als een soort ontspanningsoefening. Overige ontspanningsoefeningen zijn; Een kopje warme melk drinken en een rustgevende warme douche.
  • Let op uw cafeïne gebruik. Probeer ’s avonds geen cafeïneproducten meer te gebruiken, dit kan u uit uw slaap houden. Overdag (te) veel koffie of cola drinken kan ook uw slaap verstoren. Dit gebeurt dan via uw stresshormonen.
  • Goed matras. Elke kleine ergernis over uw ligcomfort kan uw slaap verstoren. Zorg er voor dat uw matras niet ouder is dan 10 jaar. Zorg voor een fijn dekbed en een ontspannend kussen. Zolang u comfortabel in bed ligt, heeft u een grote kans om snel in slaap te vallen.
  • Slaapmiddelen. Werken al deze tips niet? Misschien is het dan tijd dat u naar de huisarts gaat. De huisarts kan u eventueel medicatie voorschrijven.

Met deze tips heeft u hopelijk de nachtrust waar u al zo lang op wacht.
Werken ze niet? Er is nog één trucje, die generatie op generatie wordt doorgegeven en altijd werkt. Wat dan? Schaapjes tellen! Probeer het maar eens.