Menu
Geestelijke gezondheid

Het hoe en wat van Anorexia

Eetstoornissen, ze komen vaker voor dan gedacht. Een eetstoornis is een psychische stoornis, waar met behulp van therapie en diëtisten een einde aan kan komen. Anorexia kan fataal worden, belangrijk is daarom om het serieus te nemen.

Letterlijk vertaald betekent anorexia nervosa ‘gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak’. Toch klopt dit niet helemaal. Anorexia is namelijk niet echt een gebrek aan eetlust. Er bestaat wel trek in eten, maar die trek wordt (enorm) onderdrukt.

Kenmerken
Er bestaat een handboek voor psychische aandoeningen: De DSM-IV. Hierin staan een aantal kenmerken waar de meeste anorexia patiënten aan voldoen.

  • Patiënten willen écht niet meer dan 85% van het te verwachten gewicht voor mensen van dezelfde leeftijd/lengte wegen.
  • Patiënten zijn bang om aan te komen; terwijl ze te licht zijn.
  • Patiënten hebben een verstoord eigenbeeld.
  • Patiënten ontkennen dat ze ondergewicht hebben.
  • De menstruatie wordt onregelmatig en/of blijft uit.
  • Patiënten eten niet of nauwelijks.

Oorzaken
Er is geen specifieke oorzaak voor anorexia. Anorexia komt vooral voor bij jonge vrouwen van 15 tot 30 jaar. Daarnaast blijkt erfelijkheid een rol te spelen: Kinderen van ouders met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis, angst – of stemmingsstoornis hebben een grotere kans op anorexia. Ook als iemand ouders heeft met anorexia bestaat er 11x meer kans om zelf anorexia te krijgen. Verder spelen perfectionisme, een negatief zelfbeeld en negatieve ervaringen een rol mee. Toch is dit niet altijd doorslaggevend, aangezien de ene persoon beter tegen slechte ervaringen kan dan de ander.

Gevolgen
Anorexia heeft lichamelijke en geestelijke gevolgen.
Lichamelijk. Door de ondervoeding kunnen er allerlei klachten ontstaan. Patiënten slapen vaak slecht, voelen zich moe, lusteloos en duizelig. De hormoonhuishouding raakt in de war; dat resulteert in een onregelmatige menstruatie of in helemaal geen menstruatie meer. Er is ook een groot risico op botontkalking. Verder ontstaan er tekorten aan vitamines en mineralen.
Aangezien er weinig voedingsstoffen in het lichaam meer te vinden zijn, valt er voor het lichaam ook weinig te verbranden. Dit resulteert in: Een lage lichaamstemperatuur, koude handen/voeten en een donzige beharing. De stofwisseling werkt slechter, de bloeddruk daalt en de ademhaling en hartslag vertragen. Daarnaast gaat de conditie van het haar, de huid en het gebit achteruit. Ook kan weinig eten obstipatie veroorzaken.
Als een patiënt laxeer- of plasmiddelen gebruikt, of regelmatig overgeeft kunnen er nog andere klachten ontstaan: Een tekort aan kalium. Dit kan leiden tot nier- en leverbeschadigingen, spierkrampen, hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand.
Iemand die jarenlang anorexia heeft, heeft een grote kans op onherstelbare schade; bijvoorbeeld osteoporose.

Geestelijk. Iemand met anorexia wil niet dat anderen mensen dat weten. Ze ontkennen dat ze een probleem hebben en doen er alles aan om hun eetgedrag verborgen te houden voor anderen. Iemand met anorexia is op ten duur een expert in smoesjes verzinnen. Door elke keer smoesjes te moeten verzinnen hebben deze patiënten wel veel stress.
Er is sprake van obsessief gedrag, een vreemd zelfbeeld en er gaan steeds meer kilo’s af.. Vrienden en familie snappen dit niet. Dit resulteert vaak erin dat een anorexiapatiënt zich verlaten voelt. Ze zijn op ten duur alleen nog maar bezig met afvallen, calorieën tellen en veel sporten. Hierdoor raken ze in een soort isolement.
Door anorexia kunnen er ook nog andere psyschische stoornissen ontstaan, denk bijvoorbeeld aan depressie of angststoornissen.

Zodra iemand met anorexia ‘geneest’ en weer op een gezond gewicht komt, verdwijnen de meeste lichamelijke en geestelijke gevolgen.
Herken jij deze kenmerken? Ken jij iemand waarvan je denkt dat die persoon anorexia heeft? Zoek hulp! Er zijn nog te veel meiden/dames in Nederland die hun leven lang aan anorexia vast zitten of er zelfs aan overlijden. We zijn het allemaal waard om blij te zijn met ons zelf; één voor allen en alle dames voor één!