Iedereen kent het wel, u heeft lekker gesport en de volgende dag vergaat u van de spierpijn. Maar wat is spierpijn en precies en hoe kunt u uw spierpijn verminderen?
Spierpijn
Spierpijn is een pijn doe ontstaat in beschadigde of ontstoken spieren. Dit kan komen door overbelasting met sporten. Het alleen stijf zijn van spieren is ook een vorm van lichte spierpijn. Spierpijn kan overal voorkomen doordat ons hele skelet wordt bedenkt door spieren.
Ongeveer 40 procent van de Nederlanders heeft tenminste één keer per week last van spierpijn. Hier van is rugpijn de meest voorkomende. Ook nek en schouder klachten zijn veel voorkomende soorten van spierpijn. Ongeveer 80 procent van hoofdpijn klachten ontstaan door spierpijn. Dit wordt ook wel spanningshoofdpijn of tension headache genoemd. Spierpijn klachten ontstaan meestal acuut of binnen 1 tot 2 dagen na de overbelasting.
Spierpijn ontstaat meestal door het verkeerd- of overbelasten van uw spieren. Vooral de spieren die u bijna niet gebruikt zijn hier extra gevoelig voor. Bij overbelasting worden spiervezels beschadigd. Valt de schade wel mee dan heeft u alleen maar een beetje last van stijve spieren. Maar is de schade groter dan ontstaat er een lokale ontsteking en deze veroorzaakt pijn. Deze pijn voelt het ergst na 1 of 2 dagen van de overbelasting.
Wat kunt u er tegen doen?
Spierpijn verdwijnt over het algemeen vanzelf weer. Maar er zijn wel een aantal tips die het hebben van spierpijn net iets meer verdraagbaar maken.
- De belangrijkste tip is toch wel om in beweging te blijven. Als uw spieren warm zijn is de pijn veel minder dan wanneer uw spieren koud worden.
- Probeer plekken waar het heel erg koud toch te voorkomen
- Een paracetamol verlicht de pijn
- Een lekker warm bad wilt ook helpen
- Wat dacht u van een massage? Dit stimuleert de doorbloeding en versnelt het healingsproces.
- Gun uw lichaam rust. Hierbij is het wel de bedoeling om te blijven bewegen. Als u helemaal niks meer gaat doen wordt u stijf en duurt het alleen maar langer.
- De warmte pleisters en zalfjes die vaak worden voorgeschreven helpen niet. Deze dringen niet diep genoeg door onder de huid. Met warmte pleisters moet u al helemaal oppassen. Bij een ontsteking kan het de ontsteking alleen maar verergeren.