Menu
Vitamine en voedingsstoffen

Vitamines. Welke, wat en waar?

Iedereen weet wel dat vitamines goed voor je zijn. Maar waarom zijn ze goed?

Er zijn in totaal 13 verschillende vitamines. Vitamine A, D, E en K zijn oplosbaar in vet. Deze vitamines zitten voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen en worden opgeslagen in de weefsels van het lichaam. Negen andere vitamines zijn in water oplosbaar, namelijk B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C. Deze zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Een teveel van deze vitamines plast u uit omdat u deze niet kunt opslaan in het lichaam. Vitamine B12 kan wel worden opgeslagen in het lichaam.

Hoeveel vitamines heeft u nodig?
De aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor vitamines is voor elke leeftijd weer anders. Ook mannen en vrouwen hebben verschillende behoeften.

Welke vitamines is goed voor wat en in welke voedingsmiddelen zit deze vitamine?

Vitamine A 
Vitamine A is goed voor de weerstand en heeft een positief effect op uw haar, huid, tandvlees en gezichtsvermogen. Om te groeien is vitamine ook onmisbaar. Deze vitamine zit in lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Ook worden er aan veel producten vitamine A toegevoegd.

B1
Vitamine B! zorgt voor de verbranding van koolhydraten. U krijgt er energie van. Ook speelt het een rol in het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in varkensvlees en graanproducten.

B2
Zorgt voor een goede spijsvertering en het in conditie houden van het zenuwstelsel.  Ook is deze vitamine goed voor huid en haar. U vindt deze vitamine in zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten.

B3
Deze vitamine heeft een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook heeft het een positief effect op de huid. Deze vitamine zit in vlees, noten, vis, groente, fruit en graanproducten.

B5
Zorgt voor de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten en vorming van enkele hormonen. Deze vitamine zit in vlees, aardappelen, eieren, vis, groente, fruit en melk(producten)

B6
Deze vitamine is belangrijk voor de weerstand en helpt bij de spijsvertering. Ook is het van belang bij de vorming van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Deze vitamine zit in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

B8
Speelt een rol bij de opbouw en de afbraak van eiwitten en koolhydraten. Het zorgt ook voor de productie van vetzuren. Daarnaast krijgt u er ook gezond haar en een gezonde huid van. Deze vitamine zit in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s.

B11
Deze vitamine, ook wel foliumzuur genoemd, is vooral bij zwangere vrouwen bekend. Deze vitamine is van belang bij het vormen van DNA en rode bloedcellen. Ook verlaagt foliumzuur de kans op een open ruggetje bij baby’s. Ook verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten. U vindt deze vitamine is groene groenten, volkoren producten, fruit, en kleine hoeveelheden in melk(producten).

B12
Deze vitamine speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. U vindt deze vitamine in producten met een dierlijke afkomst, zoals vlees en melk.

C
Dit is bij veel mensen de bekendste vitamine. Het helpt bij het opbouwen van een goede weerstand en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen die de cellen in het lichaam beschadigen waardoor allerlei ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten ontstaan. Vitamine C zit in groente, fruit en aardappels.

D
Vitamine D zorgt voor een goede weerstand en sterke spieren. Deze vitamine wordt door zonlicht aangemaakt in ons lichaam. U vindt deze vitamine in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze producten bevatten overigens maar een kleine hoeveelheid vitamine D. Vette vissoorten bevatten wel veel vitamine D, zoals zalm, paling en makreel.

E
Vitamine E beschermt tegen zogenaamde vrije radicalen. Deze vitamine zit in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit.

K
Deze is belangrijk voor bloedstolling en voor de botstofwisseling. Deze vitamine zit in broccoli, spinazie en oliën.