Menu
Kinderen

Gezonde tussendoortjes

Kinderen, ook Nederlandse, worden steeds dikker. Vandaag de dag kampt al 1 op de 6 kinderen met overgewicht, en dit wordt steeds meer. Overgewicht wordt onder andere veroorzaakt doordat kinderen te weinig bewegen en teveel eten.

Veel ouders vinden het moeilijk te bepalen hoe ze met voeding en snoepen moeten omgaan. Hoe vaak mag uw kind een tussendoortje? Wat voor tussendoortje kiest u? Wat doet u als uw kind geen groenten wilt eten? Wat als u kind snoept en te dik is? Voor veel ouders zijn dit lastige onderwerpen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er een enorm groot aanbod in voeding is, overal zijn adviezen te vinden die elkaar tegenspreken en ouders worden vaak aangewezen als “schuldige” wanneer hun kind te dik is.

Wat zijn nou gezonde tussendoortjes die niet schadelijk zijn voor het gewicht van het kind?
Gezonde tussendoortjes zijn tussentijdse bronnen van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Een gezond tussendoortje bevat ongeveer 100 tot 150 kcal.

Voorbeelden van enkele gezonde tussendoortjes:

  • koffie of thee zonder suiker
  • water
  • soep, drinkbouillon
  • eenvoudige (volkoren) biscuits
  • rijstwafels
  • boterham of mueslibol
  • vers fruit
Sommige kinderen vragen constant om snoep, andere kinderen zijn niet zo’n zoetekauw. Kinderen voelen vaak wel goed aan of ze een tussendoortje nodig hebben. Wanneer ze geen gezond tussendoortje willen, dwing ze dan niet iets te eten. Geef ze ook geen ongezond tussendoortje zoals snoep of koek.
Wees creatief!
Kinderen zijn gevoelig voor “het uiterlijk” van voeding. Kleed eten dus leuk aan! Met de kleuren van bijvoorbeeld fruit zijn tal van leuke dingen te doen.
Laat kinderen wennen aan smaken
Kinderen moeten een bepaalde smaak minimaal 10 keer proeven om aan een smaak te wennen. Laat ze bij nieuwe smaken elke keer 1 klein hapje nemen om te wennen aan de smaak.