De meest voorkomende reacties na het eten van pinda zijn huidklachten en angioedeem (zwelling in keel). Maar ook luchtwegklachten kunnen optreden. Pinda is een ‘berucht’ voedingsmiddel: het geeft het vaakst aanleiding tot anafylaxie (snelle systemische allergische reactie). Een tintelend gevoel in de mond geeft hiervoor vaak een eerste waarschuwingssignaal. Ook urticaria (huiduitslag) kan het begin van anafylaxie aangeven.
Deze allergische reactie ontstaat na contact met pinda’s of noten. Dit kan zijn na het eten of soms al door huidcontact ermee. Een spoortje pindakaas op de huid bijvoorbeeld kan in extreme gevallen zelfs al ernstige allergische reacties veroorzaken.
Kenmerkend voor een allergische reactie kunnen zijn
- rood gezicht
- warm gevoel
- jeuk rond of in de mond
- jeuk aan handpalmen of voetzolen
- tranende ogen, niezen en/of een loopneus
- zwelling van tong, lippen en oogleden
- moeilijkheden met slikken en praten door zwelling van de tong en de keel
- misselijkheid, braken, buikpijn en diarree
- kortademigheid met piepen, een astma-aanval
- duizeligheid, neiging tot flauwvallen en uiteindelijk bewusteloosheid