Wellicht herken je dit wel. Je trekt je favoriete outfit aan. Kijkt in de spiegel. En je voelt je vele malen zelfverzekerder. Voor veel mensen is hun kledingstijl onderdeel van wie ze zijn. Hun persoonlijkheid. Uit een onderzoek van Northwestern University blijkt dat kleding invloed heeft op humeur, gezondheid en zelfvertrouwen. In dit artikel noemen ze het ‘enclothed cognition’.
Waarom krijg je meer zelfvertrouwen van mooie kleding?
Zelfvertrouwen is een belangrijk begrip in de psychologie. Sterker nog: Het zegt erg veel over iemands functioneren. Iemand met weinig zelfvertrouwen staat minder zeker in het leven. En heeft vaak moeite om te presteren in grote groepen. Kleding draagt hieraan bij. Twee belangrijke elementen lijken mee te spelen hierin. De symbolische waarde van kleding én de ervaring van het dragen van de kleding. De symbolische waarde gaat bijvoorbeeld over de waarde die de proefpersoon aan het kledingstuk toewijst. Bijvoorbeeld een doktersjas, piloten kostuum óf een gala jurk. De ervaring ging over de perceptie die mensen ervaarden bij het dragen. Wat bleek: als ze iets aanhadden wat in hun perceptie “mooi” of “toonaangevend” is, ging de aandachtspan en zelfvertrouwen omhoog.
De psychologie achter mode
Als je een bepaald kledingstuk aantrekt, dan neem je automatisch bepaalde eigenschappen hiervan over. Nu klinkt dit best vaag. Want hoe kan je nou automatisch bepaalde eigenschappen overnemen? Het gebeurd dan ook niet bewust. Neem als voorbeeld een mooi, zakelijk overhemd. Bij het aantrekken neem je automatisch een meer formele houding aan. Terwijl een T-shirt bijvoorbeeld met vrije tijd wordt geassocieerd. Een T-shirt geeft dan ook het ontspannen vrije tijdgevoel. Uiteraard hangt dit ook deels af van de kleding waar jij je het sterkst in voelt. En het hangt af van de sociale norm. Nu associëren we een mooi pak met succes. Wellicht dat dit ooit nog veranderd in de toekomst.
Zelfverzekerd en sterk kleden
Jezelf goed kleden is erg belangrijk voor je mentale gesteldheid. Vaak voel je je mooier en zelfverzekerder bij mooie kleding. Ga eens na bij jezelf: Als je ziek bent, dan ben je geneigd om simpele kleding aan te trekken. Terwijl het voor je mentale gesteldheid beter is om een mooie broek, blouse of schoenen aan te doen. Je mentale gesteldheid heeft grote invloed over hoe je je fysiek voelt. Mannen voelen zich bijvoorbeeld beter als ze een glad geschoren gezicht hebben, mooie pak aanhebben en lekker ruiken. En vrouwen voelen zich goed bij het dragen van hoge hakken, een mooie jurkje en een goede, luxe parfum. Jezelf slim aankleden geeft dus een boost in zelfverzekerheid.
Hoe kies je de juiste kleding?
De relatie tussen jouw mentale gesteldheid en kleding kan je dus echt helpen. ’s Morgens als je je net niet lekker voelt. Kies dan niet voor makkelijke kleding, maar dwing jezelf echt even tijd voor in te ruimen. En weet je zelf niet wat te kiezen? Neem dan eens contact op met een specialist. Webshops zoals Overhemden.com bieden personal shoppers aan. Zodat jij volledig en goed gestyled wordt.