Dat een botox behandeling een probaat middel is in de strijd tegen de onvermijdelijke rimpels waar we allemaal mee te maken krijgen, wist je natuurlijk al. Het is tegenwoordig al heel vanzelfsprekend dat je daar van tijd tot tijd een prikje botox voor gaat halen.
Maar wist je ook dat botox aanvankelijk werd gebruikt om ongewenste spierspasmen tegen te gaan? In dit artikel vertel ik je meer over de medische toepassingsmogelijkheden van botox.
De werking van een botox behandeling
Tijdens een botox behandeling wordt je met hele dunne naaldjes geïnjecteerd met een bepaalde hoeveelheid botuline toxine, dat is de officiële naam van botox. De botox zorgt er vervolgens voor dat in het behandelde gebied de spieren zich ontspannen. Daarom werkt het ook zo goed tegen mimische rimpels.
Maar ook diverse medische aandoeningen die direct of indirect te maken hebben met het disfunctioneren van spieren, kunnen met botox worden behandeld.
Voorbeelden daarvan zijn:
- Hyperhidrosis, beter bekend als overmatig zweten. Deze aandoening resulteert in bijvoorbeeld klotsende oksels en zweethanden of voeten in een dusdanige mate dat je het niet kunt camoufleren. Deze aandoening zorgt vaak voor grote, met name sociale problemen.
- Tandenknarsen. Ongemerkt ’s nachts met de tanden en kiezen knarsen, kan niet alleen zorgen voor slapeloze nachten van de partner, maar kan ook schade aan het gebit toebrengen.
- Chronische migraine. Voor mensen die lijden aan chronische migraine en dus vaak tot wel 15 dagen of meer per maand migraine hebben, kan een botox behandeling een uitkomst zijn. De migraine verdwijnt daardoor helaas niet, maar het aantal aanvallen per maand wordt er zeker door gereduceerd.
- Blaasdisfunctie. Een mooi woord voor urine incontinentie veroorzaakt door een overactieve blaas. Met een botox behandeling zullen deze klachten zeker afnemen.
- Oogproblemen zoals blepharospasme, het krampachtig samentrekken van de spieren rond de ogen en strabismus, een vorm van scheelzien, kunnen ook met een botox behandeling verholpen worden.
- Spasticiteit. Bepaalde neurologische aandoeningen, zoals een hersenverlamming kunnen zorgen voor zeer pijnlijke onwillekeurige spierspanningen waardoor de ledematen richting het lichaam kunnen samentrekken. Deze spastische samentrekkingen komen het vaakst in de armen en handen voor.
Hoe lang werkt een botox behandeling?
Tja, behalve allemaal voordelen, kleeft er ook een nadeel aan een botox behandeling. Dat is dat een botox behandeling na een periode van 6 – 8 maanden is uitgewerkt. De medische klachten die ermee werden bestreden, komen dan in de meeste gevallen weer terug.
Het goede nieuws is dat een behandeling met botuline toxine over het algemeen geen nadelige bijwerkingen heeft en dus zonder problemen weer herhaald kan worden. Het is hierbij wel van groot belang dat de behandeling door een specialist wordt uitgevoerd.
Wordt een medische botox behandeling vergoed?
Hoewel de kosten die een botox behandeling met zich meebrengt door bijna iedereen wel te dragen zijn, is het toch fijn als de verzekering deze geheel, of gedeeltelijk vergoedt.
De verzekering vergoedt niet in alle gevallen een medisch noodzakelijk botox behandeling.
Dat hangt af van een aantal factoren:
- Hoe je bent verzekerd en bij welke verzekeraar. Niet alle behandelingen zitten namelijk in het basispakket;
- Of je een verwijsbrief hebt van je huisarts of van een behandelend specialist;
- Om welke medische aandoening het gaat;
- Of er alternatieve, goedkopere behandelingen voor de aandoening zijn;
- Of je de behandeling uit laat voeren door een kliniek die een contract heeft met jouw verzekeraar.
Je ziet, aan de vergoeding voor een botox behandeling kunnen nogal wat haken en ogen zitten. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere en neem voordat je ergens een afspraak maakt altijd even contact op met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je vertellen of je in aanmerking komt voor een vergoeding en aan welke voor voorwaarden je dan moet voldoen.