Menu
Baby's

Flesvoeding voor je baby – 6 tips

Ondanks de hype voor borstvoeding, kiest ongeveer 50% van de moeders ervoor om flesvoeding te geven aan hun baby. Dat aantal loopt verder op naarmate de baby ouder wordt, bijvoorbeeld omdat er problemen zijn. Sommige moeders zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor borstontsteking, andere moeders produceren gewoon niet genoeg melk voor hun kindje. Wat de reden ook is dat je kiest voor flesvoeding, het is een prima keuze. Flesvoeding is namelijk niet slechter of minder gezond dan borstvoeding. Wil jij beginnen met flesvoeding? Lees dan deze 6 tips om het goed te doen.

Tip 1: Stuwing voorkomen

Bij het starten met flesvoeding krijg je vaak last van stuwing. Je borsten denken dat je borstvoeding geeft en blijven dus gewoon melk produceren. Om dit te voorkomen kun je een speciale thee van Earth Mama gebruiken: ‘organic No More Milk Tea’. Deze thee remt op een natuurlijke manier de aanmaak van melk en zorgt zo voor minder stuwing.

Tip 2: Rustig overstappen

Als je al borstvoeding geeft, is het vaak fijn om rustig over te stappen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje. Tenslotte moeten ook de darmpjes van je kind wel even wennen aan de overstap. Wees ook niet verbaasd dat de ontlasting van je baby veranderd door de andere voeding.

Tip 3: Koop een goede fles

Veel problemen met flesvoeding worden veroorzaakt door een verkeerde fles. De beste fles is de Dr Browns fles, die is voorzien van een speciaal luchtventiel. Dat voorkomt belletjes in de melk en zorgt dat de fles niet vacuüm trekt. Het gevolg is dat je baby veel minder snel last krijgt van darmkrampjes, dit is ook uit onderzoek gebleken. Een Dr Browns Fles kopen is een goede stap voor een gemakkelijke overgang naar flesvoeding.

Tip 4: Kies een vast merk flesvoeding

Het is verstandig om een bepaald merk flesvoeding te kiezen en daar dan bij te blijven. Onderling zijn er niet veel verschillen qua voedingswaarde, maar wel qua samenstelling. Je baby kan daardoor wat last krijgen van zijn darmpjes als je regelmatig wisselt. Het is beter om een vaste voeding te kiezen en je baby daaraan te laten wennen.

Tip 5: Wat als je baby steeds honger heeft?

Borstvoeding kun je in principe onbeperkt geven, maar flesvoeding niet. Je moet je houden aan de daarvoor geldende richtlijnen, anders kan het slecht zijn voor je baby. Wat moet je doen als je baby steeds honger heeft? Je kunt bij kleine baby’s overstappen op voeding die speciaal voor hongerige baby’s is gemaakt. Bij grotere baby’s kun je een of twee voedingen vervangen door pap, die vult namelijk beter.

Tip 6: Steriliseren, hoe zit dat ook alweer?

Je moet flessen de eerste drie maanden steriliseren voordat je er melk in doet om je baby te voeden. Sommige flessenwarmers steriliseren automatisch. Maar de meeste moeders koken een pan met water en dompelen daar de onderdelen van de fles een poosje in onder. Daardoor gaan de bacteriën dood. Na drie maanden heeft je baby genoeg weerstand opgebouwd en is dat niet meer zo vaak nodig.

Flesvoeding is de laatste jaren iets waar steeds meer mensen op tegen zijn. Toch is daar geen duidelijke reden voor. Het is dezelfde hype die ook in de voedingsindustrie speelt en waarin iedereen wordt gestimuleerd ‘terug te gaan naar de natuur’. Inderdaad is borstvoeding ook een natuurlijke voeding voor baby’s, maar dat neemt niet weg dat flesvoeding een prima alternatief is. Als je weer moet gaan werken, kan het stoppen met borstvoeding geven zelfs noodzakelijk zijn. En met deze zes handige tips ben jij er helemaal klaar voor!