Utrecht, 27 mei 2014 – Bescherm de ogen van kinderen goed tegen de zon; dat is de boodschap van de nieuwe Oogfonds-campagne ‘Oog voor de kleintjes’. Terwijl 95% van de mensen zich er van bewust is dat Uv-straling schade aan de huid kan opleveren, weet slechts 7% dat dit ook geldt voor de ogen. Zonder goede bescherming kan teveel zonlicht, zeker in de zomer, permanente schade aan de ogen geven. Kinderogen zijn extra kwetsbaar.
Veel ouders beschermen de huid van kinderen met zonnebrandcrème, maar dat hun ogen ook erg kwetsbaar zijn voor de zon weten de meesten niet. Kinderen zijn kwetsbaarder voor veel licht en Uv-straling dan volwassenen. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Blootstelling aan overmatige Uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes. Net als bij huidkanker, treedt dit effect op na schade over een lange periode.
Onwetendheid
Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk. Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral ouders met baby’s moeten extra alert zijn. Het gezicht van een baby dient te allen tijde in de schaduw te blijven, met daarbij het advies om de ogen te beschermen met een zonnebril.
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, benadrukt dat de meeste ouders onwetend zijn: “Alle ouders willen het beste voor hun kinderen maar bij de meesten is het risico van de zon voor de ogen gewoon niet bekend. Daardoor smeren ze hun kinderen wel goed in, maar lopen ze zonder goede oogbescherming rond. Zo lopen ze permanente schade op aan hun ogen. Dat merk je niet direct, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed of slecht zien. Daarom wil het Oogfonds ouders voorlichten over het belang van een goede zonnebril.”
Grote hoogte
Waar en wanneer is van grote invloed op de mate van schadelijke invloed van Uv-straling. Hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de straling. In Zuid-Europa, waar veel Nederlandse gezinnen vakantie vieren, is dus extra oplettendheid nodig. Uv-straling is het hoogst in de zomer tussen 12 uur en 15 uur, óók op bewolkte dagen. De straling weerkaatst op zand, water en sneeuw en de intensiteit is op grote hoogte hoger. Daarom wordt op het strand, op het water, maar ook in de bergen aangeraden de ogen extra te beschermen.
Tips
Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:
– De zonnebril geeft 100% UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100% UV filter).
– Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
– De kleur van de glazen bepaalt alleen hoeveel zichtbaar licht wordt doorgelaten en staat los van de Uv-bescherming. Als een zonnebril teveel licht doorlaat, kan dit wel zorgen voor vermoeide, rode en pijnlijke ogen. Advies is lichtabsorptie van minimaal 75%. Kies daarom in de zomer voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.
Over het Oogfonds
Het Oogfonds wil de groei van het aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in preventieve screening, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt de stichting de volwaardige participatie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het Oogfonds heeft het CBF-keur voor goede doelen. Kijk voor meer informatie en tips over het beschermen van de ogen op www.oogfonds.nl