Menu
Kinderen

Onderzoek: hoofdluis leidt nog steeds tot schaamte bij ouders

Deze week staat voor veel scholen en ouders in het teken van ‘Nationale Luizendag’. Een initiatief van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH) om Nederland in één keer hoofdluisvrij te maken. Met de ‘Nationale Luizendag’ die plaatsvindt op 29 februari 2012 wil LSH ouders bewust maken van het belang om regelmatig te kammen om hoofdluis tegen te gaan. Luizenradar.nl moedigt het standpunt van LSH aan. Jaarlijks krijgen 200.000 tot 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis (1). Dit aantal kan afnemen als scholen én ouders continu alert zijn door regelmatig te controleren op hoofdluis en voldoende voorzorgsmaatregelen nemen.

Dat hoofdluis bij veel ouders tot ergernis leidt, blijkt ook wel uit onderzoek (2). De meerderheid vindt hoofdluis het meest akelige beestje om aan te treffen bij hun kind, zelfs erger dan een teek. Eenderde van de ouders zegt zich bovendien te schamen als hun kind hoofdluis heeft. Waarbij moeders vaker aangeven schaamte te hebben dan de vaders (36% vs. 27%).

Schoonmaken nr. 1 ergernis bij hoofdluis
In maart 2011 kwam het RIVM met het bericht dat maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto niet meer nodig zijn om hoofdluis te bestrijden. Echter nemen ouders deze maatregelen waarschijnlijk nog steeds. Het onderzoek toonde namelijk ook aan dat schoonmaken de nummer 1 ergernis van ouders is bij een hoofdluisbesmetting (59%). Op de tweede plek staat het kammen van de haren (19%) gevolgd door de jeuk (13%) die ermee gepaard gaat.

Ouders achten zichzelf verantwoordelijk voor voorkomen hoofdluis
Als we ouders vragen wie zij verantwoordelijk achten voor het voorkomen van hoofdluis, zegt tweederde de verantwoordelijkheid bij zichzelf neer te leggen. Ruim 84% ergert zich dan ook aan ouders die geen maatregelen nemen in de strijd tegen hoofdluis. We kunnen stellen dat ouders tevreden zijn met de rol van de school bij hoofdluis. Acht op de tien is van mening dat hun school voldoende doet om hoofdluis tegen te gaan. Twintig procent vindt het bovendien de verantwoordelijkheid van de school om hoofdluis te bestrijden.

Controleer regelmatig op hoofdluis
Hoofdluis loopt over van hoofd tot hoofd. Met name kinderen lopen grote kans op een hoofdluisbesmetting, omdat ze vaak dicht met de hoofden bij elkaar zitten. Kammen is het belangrijkste middel om hoofdluis vroegtijdig te ontdekken en verdere verspreiding tegen te gaan. Het advies is om dit bij kinderen wekelijks te doen.

Luizenradar geeft actuele hoofdluisinformatie
In augustus 2011 werd Luizenradar.nl gelanceerd. Een initiatief van Prioderm om in kaart te brengen waar hoofdluis heerst in Nederland. Per postcodegebied geeft de Luizenradar een indicatie van het aantal hoofdluisbesmettingen. Ouders kunnen zo in één oogopslag zien of er bij hen in de buurt hoofdluis is en kunnen desgewenst voorzorgsmaatregelen nemen, zoals extra controle. Ouders en scholen wordt gevraagd om op Luizenradar.nl een melding te maken als ze hoofdluis hebben ontdekt. Op deze manier wordt altijd de meest actuele hoofdluisinformatie gegeven en worden andere ouders en scholen gewaarschuwd. Daarnaast is op Luizenradar.nl informatie te vinden over hoofdluis en het bestrijden én voorkomen ervan. Luizenradar.nl is ook te volgen via Hyves, Facebook en Twitter. Inmiddels zijn er al bijna 4.000 meldingen gedaan op Luizenradar.nl.

Over Prioderm en Luizenradar
Prioderm is expert op het gebied van hoofdluisbestrijding en in Nederland het meest verkochte merk tegen hoofdluis. Prioderm biedt een volledige lijn effectieve producten om hoofdluis aan te pakken en te voorkomen, waaronder Prioderm dimeticon, Prioderm Lotion en Prioderm Preventief. In 2011 lanceerde Prioderm Luizenradar.nl.