Het percentage mensen met overgewicht is in Drenthe het hoogst van alle provincies in Nederland. Al sinds de jaren zeventig is deze provincie koploper in alle‘klassementen’. Zowel volwassenen als kinderen kampen met de gevolgen van overgewicht. Sociaal isolement, onzekerheid en verhoogde medische consumptie zijn gevolgen van dit fenomeen. Hoog tijd om het probleem van overgewicht aan te pakken bij de toekomst: kinderen. Detoxenzo ontwikkelde daarom een speciaal stappenplan voor kinderen.
Ina Wessels is bedenker van het stappenplan om kinderen met overgewicht te helpen. Uitgangspunt is het aanpassen van deleefwijze en het maken van gezonde keuzes. Nu is dat een vaker toegepaste methode, ware het niet dat over de term ‘gezond’ veel valt te discussiëren. “Veel diëtisten adviseren voedingspatronen die al lang achterhaald zijn. Wat 20 jaar geleden gezond was, hoeft dat nu niet meer te zijn. Neem bijvoorbeeld tarwebrood. Het advies luidt veelal: zes tarweboterhammen per dag voor kinderen. Alleen blijkt dat bij de productie van tarwe heel veel gif wordt gebruikt. Dat heeft consequenties op het lichaam van kinderen. Er wordt nu zelfs onderzocht of gluten van tarwe een oorzaak kan zijn voor de toename van ADHD bij kinderen. Veel beter is dus om speltbrood te adviseren. Of wat te denken van de tomatensoep. Lijkt gezond, maar er zijn enorm veel suikers aan toegevoegd. En dat zijn slechts twee voorbeelden”, zegt Wessels.
Inhoud programma
Het programma dat Detoxenzo heeft ontwikkeld, begint bij de kern van het probleem: aangeleerde leefwijzen. Vaak gaat dit gepaard met de leefwijze van de ouders. Omdat diëten niet goed is voor kinderen, is het belangrijk om bewustwording over deze leefwijze te creëren. Wessels: “Ik start altijd met een gesprek met de kinderen en hun ouders. In dat gesprek breng ik het leefpatroon in kaart, zowel voedingspatronen als beweging. Ik zorg voor goede educatie aan de ouders over gezonde voeding en maak kinderen bewust van hun eigen keuzes. Ouders krijgen voedingslijsten, kooktips, bereidingswijzen en ik geef ze een andere blik op voeding. Ik wijs ze onderandere ook op de enorme hoeveelheid toevoegingen aan ons eten, denk aan suiker, smaakstoffen en aspartaam. Light-producten hoeven niet altijd goed te zijn.Bewustwording is dus een belangrijk onderdeel voor het wijzigen van de leefwijzen.”
Resultaat
Nadat ouders educatie hebben ontvangen en de kinderen bewust zijn gemaakt van hun keuzes, gaat een gezin aan de slag. Door regelmatig de voortgang te bewaken, krijgen kinderen goede begeleiding in het daadwerkelijk én systematisch wijzigen van hun leefwijze. Deze begeleiding duurt zo lang als nodig is. Na afloop van een programma is het overgewicht gereduceerd, maar nog veel belangrijker: de kinderen, en vaak ook het hele gezin, hebben een blijvende wijziging in hun leefpatroon aangebracht. Dat vergroot hun zekerheid, geeft ze meer mogelijkheden tot beweging en voorkomt depressieve gevoelens en sociaal isolement.
Oplossing overgewicht in Drenthe
Door het probleem bij de jeugd aan te pakken, is Wessels ervan overtuigd dat overgewicht in Drenthe, en in heel Nederland, resoluut aangepakt kan worden. “Alles staat of valt bij debewustwording en vervolgens de bereidheid om gezonde keuzes te maken. Het scheelt aanmerkelijk in psychische problematiek van kinderen en op latere leeftijd ook op het medische vlak.” Meer informatie over het stappenplan voor kinderen is te vinden op www.detoxenzo.nl.