Je hebt het vast al eens voorbij zien komen, de vaderschapstest. Waarbij je vroeger moest wachten tot het kindje geboren was, kun je al een lange tijd zelfs tijdens de zwangerschap laten testen wie de vader is. Je kunt hiervoor kiezen als je bijvoorbeeld zeker wilt weten wie de vader is van je ongeboren kindje. Dankzij een niet-invasieve testmethode is dit zelfs mogelijk zonder verhoogd risico op miskraam. Waar dit voorheen gebeurde via biopsie of vruchtwaterpunctie, kan dit tegenwoordig door bloed af te nemen bij de moeder en wangslijm bij de vader. Het grote voordeel hiervan? Je kunt in een vroeg stadium en zonder risico nagaan hoe de verwantschappen liggen. Superfijn! Hoe dit in zijn werk gaat, lees je hieronder!
Invasieve en niet-invasieve DNA-test
Je hebt twee soorten manieren om een vaderschapstest uit te voeren. Hierbij kun je kiezen voor een traditionele manier, namelijk een biopsie of punctie bij de moeder. Dit gebeurt bij een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor de nieuwe niet-invasieve vaderschapstest. Het grote voordeel hieraan is dat dit gaat via bloedafname bij de moeder en dit kan al bij een huisarts of verloskundige. De vader hoeft hierbij alleen maar wangslijm af te nemen. Ideaal!
Invasief
Als we kijken naar de traditionele invasieve manier, zijn er verschillende opties. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen biopsie en vruchtwaterpunctie. Een biopsie is mogelijk in de eerste fase van de zwangerschap vanaf 11 tot 15 weken. Hierbij wordt er een stukje weefsel uit het lichaam verwijderd ter onderzoek met de bedoeling om een diagnose vast te stellen. Een vruchtwaterpunctie gaat net even wat anders. Met behulp van een echo wordt er gecontroleerd waar de placenta ligt en wordt er vaginaal een buisje ingebracht waarmee de vlokken opgezogen. Een punctie kan vaak tussen de 16 en 22 weken en er is ongeveer 2% kans op een miskraam via deze manier.
Niet-invasief
Zoals er al eerder is benoemd, is de niet-invasieve een geheel nieuwe methode om tijdens de zwangerschap het vaderschap te onderzoeken. Dit kan al vanaf 9 weken. Daarnaast is er geen risico tot miskraam bij als gevolg van een biopsie of vruchtwaterpunctie. Dit is natuurlijk een super goede innovatie op het gebied van vaderschapstesten. Een vaderschapstest tijdens zwangerschap kan ook volledig anoniem worden uitgevoerd als je kiest voor de niet-invasieve methode. Je hebt hier namelijk de keuze of je het in het medisch dossier wilt hebben of niet. Het enige nadeel is dat de kosten hoger liggen dan die van de traditionele manier die meer risico’s meebrengt. De keuze is aan jou!