Onze levensverwachting staat deels vast, maar is ook te beïnvloeden door onze leefstijl. Ja, we kunnen onze levensduur dus door ons eigen gedrag verlengen. Ontdek hoe.
Op dit moment worden vrouwen gemiddeld 83 jaar oud en mannen 79. De gemiddelde verwachte leeftijd stijgt fors, want kinderen van nu zullen zo’n 100 jaar oud worden. De belangrijkste redenen van de stijgende levensverwachting zijn de verbeterde medische zorg en de verwachting dat de sterfte op hogere leeftijd zal verminderen.
Bijna twee eeuwen terug, rond 1828, lag de gemiddelde leeftijd gemiddeld nog op 36,6 jaar bij mannen en op 39,5 jaar bij vrouwen. Zo zie je dat onze levensduur en -kwaliteit van geboorte tot uitvaart in bijna twee eeuwen verdubbeld is. Hoe oud we ook worden, het blijft wel belangrijk om het afscheid goed te regelen. Daarbij komt dus onder andere een uitvaartverzekering kijken, zodat nabestaanden niet voor de kosten van de uitvaart opdraaien.
Levensverwachting verlengen met uw leefstijl
Uw leefstijl is voor een groot deel bepalend voor de doodsoorzaak en uw levensverwachting. Het feit dat 90 procent van de gevallen van longkanker het gevolg is van roken, maakt dit hard duidelijk. Je leefstijl kan je ziek maken, maar het werkt ook de andere kant op. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat gezond leven leidt tot een langere levensduur. Ik heb enkele tips voor u op een rij gezet.
1. Mediterraan dieet: een mediterraan dieet houdt in dat u heel veel fruit, groenten, peulvruchten, vis, olijfolie, noten en volkorenproducten eet. Ongezonde producten die buiten deze opsomming vallen, verslechteren de celdeling, waardoor de levensduur minder wordt. Voeding speelt een zeer belangrijke rol in het verouderingsproces van het lichaam.
2. Hardlopen: uit een onderzoek in Amerika blijkt dat hardlopen gemiddeld drie jaar langer leven dan mensen die niet hardlopen. Wekelijks zo’n 50 minuten hardlopen is al voldoende om uw gezondheid positief te beïnvloeden.
3. Alcohol: ‘geniet, maar drink met mate’ geldt zeker voor uw gezondheid en levensverwachting. Uit onderzoek blijkt dat een half tot één glas alcohol per dag het risico op vroegtijdig overlijden bij mannen met zeventien procent verlaagde bij vrouwen met achttien procent. Wanneer u dagelijks drie of meer glazen alcohol drinkt, geldt er juist een negatief effect op de levensduur.
4. Water drinken: het drinken van water is erg belangrijk om afvalstoffen af te voeren. Nederlanders drinken veel te veel frisdranken. Al die suikers activeren juist het verouderingsproces in ons lichaam. Water houdt je bloeddruk op peil, gaat huidveroudering tegen en is nodig om voedingsstoffen op te nemen in de darmen.
Het goede nieuws is dus dat u uw kwaliteit van leven en levensduur positief kunt beïnvloeden door gezond te leven. De eerste stap is bewustwording, stap twee is om de tips voor een gezonde leefstijl toe te passen.