Als je midden in het leven staat, dan is de dood iets waar je eigenlijk liever niet bij stilstaat. Toch weten we allemaal dat die ene dag een keer gaat komen. Zelfs als je heel gezond leeft, regelmatig beweegt en goed voor jezelf zorgt. Het is ook logisch dat je niet altijd wil denken aan het moment dat het ophoudt en wie je achterlaat, maar om er zo min mogelijk aan te hoeven denken, is het verstandig nu alles goed te regelen. Zo kun je ook na je overlijden nog goed voor je nabestaanden zorgen. Er zijn verschillende verzekeringen die je kan afsluiten om jezelf en je familie te ontzorgen.
Overlijdensrisicoverzekering
Een belangrijke verzekering die je kan afsluiten om je nabestaanden nog geruime tijd van geld te voorzien is een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Een overlijdensrisicoverzekering is een speciale verzekeringspolis waarmee je financiële bescherming kan bieden aan nabestaanden in het geval van het overlijden van de verzekerde. In ruil voor periodieke premiebetalingen keert de verzekering een vooraf bepaald bedrag, ook wel het verzekerde bedrag genoemd, uit aan de nabestaanden als de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd van de polis. Dit bedrag kan voor verschillende zaken worden gebruikt.
Financiële bescherming
Na een overlijden komt er veel af op de nabestaanden. Naast veel verdriet en geregel, zijn er ook nog de dagelijkse zorgen. Kan je de hypotheek wel blijven betalen? En de kinderen laten studeren? En hoe zit het met de normale vaste lasten? Wanneer er een inkomen wegvalt, kan dit zeer moeilijk zijn. Daarin biedt een overlijdensrisicoverzekering financiële bescherming. Zo kun je ervoor kiezen dat je je nabestaanden een vast bedrag per maand uitkeert om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen aflossen, boodschappen te kunnen doen of de rekeningen te kunnen betalen. Op deze manier bied je je dierbaren een financieel vangnet.
Hypotheekbescherming
Overigens kan een overlijdensrisicoverzekering voor huiseigenaren dienen als vangnet voor de hypotheeklasten. Zo worden je nabestaanden niet onder druk gezet om het huis te verkopen of te verlaten, want laten we wel zijn, je wil toch dat je dierbaren in het huis vol herinneringen kunnen blijven? Dankzij een dergelijke levensverzekering zorg je dus voor een blijvend dak boven hun hoofd.
Vervanging van inkomen
Het verlies van een inkomen kan een aanzienlijke impact hebben op het financiële welzijn van een gezin. Door middel van een overlijdensrisicoverzekering wordt er inkomensvervanging geboden, waardoor nabestaanden hun levensstandaard kunnen handhaven. De begunstigden (in dit geval het gezin) krijgen dus een stukje inkomsten erbij, zodat zij goed voor henzelf, de woning of een huisdier kunnen blijven zorgen. Nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld doordat de kinderen dan kunnen gaan studeren.
Schuldaflossing
Het uitgekeerde bedrag kan als de overledene schulden heeft, tevens gebruikt worden om deze af te lossen. Dit kunnen allerlei schulden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een nog openstaande studieschuld, een persoonlijke lening (bijvoorbeeld voor de auto) of creditcardschulden. Door middel van een overlijdensrisicoverzekering kunnen deze schulden worden afgelost, zonder dat de financiële lasten van de nabestaanden worden vergroot.
Voorbereid zijn op onverwachte gebeurtenissen
Je weet nooit wat het leven je gaat brengen. Daarom sluit je dus verschillende verzekeringen af, want je wil niet op extra kosten worden gejaagd. Daarom heb je een zorgverzekering, brand- en inboedelverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering is dan ook een proactieve stap om net zo goed voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen. Het geeft gemoedsrust, wetende dat je geliefden beschermd zijn, zelfs als jij er niet meer bent.
Uitvaartverzekering
Een overlijdensrisicoverzekering (ook wel nabestaandenverzekering genoemd) is heel wat anders dan een uitvaartverzekering. De uitvaartverzekering is ook een verzekering nabestaanden, maar dan voor het bekostigen van je uitvaart. Het is verstandig om ook een uitvaartverzekering af te sluiten als je je nabestaanden wilt ontzorgen. Een begrafenis of crematie kost gemiddeld zo’n € 7.500 euro. Een crematie is vaak iets goedkoper dan een begrafenis en de kosten zijn natuurlijk afhankelijk van wat voor een soort uitvaart je zou willen hebben. Denk hierbij aan de kist, hapje en drankje, muziek et cetera. Het is verstandig om deze verzekering op jonge leeftijd af te sluiten. De premie is dan namelijk veel lager.
Liefde & verantwoordelijkheid
Levensverzekeringen zijn altijd goed om af te sluiten als je hiermee je nabestaanden voor een deel kan ontzorgen. Het afsluiten van bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering is daarom een daad van liefde en verantwoordelijkheid. Zo heb je al heel wat geregeld voor als ooit die dag komt dat je familie zonder jou verder moet. Een nabestaandenverzekering biedt financiële zekerheid en helpt de toekomst van bijvoorbeeld je partner en kinderen te verbeteren. Want dat je er fysiek niet meer bij bent, wil niet zeggen dat je niet voor je partner en eventueel kinderen kan blijven zorgen.