Ouderen blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Ook de overheid simuleert en wil dit. Met de vergrijzing en meer thuisblijvers is de markt van woningaanpassingen volop in ontwikkeling. Wordt u minder mobiel, dan kunt u maar beter zijn voorbereid. Wij hebben een aantal veelvoorkomende aanpassingen voor u op een rijt gezet:
Badkamer
De badkamer is één van de gevaarlijkste plekken in huis. Ongelukken komen door gladheid of opstapjes in de badkamer. Simpele oplossingen als een antislipvloer, douchestoel en handgrepen maken de badkamer al een stuk veiliger. Soms zijn echter ingrijpender oplossingen nodig. In veel oudere woningen staat nog een bad waar ook in gedoucht wordt. De hoge instap is voor veel ouderen niet meer te doen. De hele badkamer verbouwen is een flinke investering, daarom zijn er handige bedrijven die uw bad in één dag vervangen voor een praktische inloopdouche.
Trap
Een andere plek in huis die hinderlijk wordt is de trap. De meeste woningen bestaan immers uit twee of meer verdiepingen. De trap wordt dan een obstakel. Soms kan de slaap- of badkamer beneden worden verplaatst. Vaak is dit niet mogelijk. De meest voorkomende oplossing is een traplift. Dit is meestal goedkoper dan een verbouwing in huis. Maar wat kost een traplift? Dat is afhankelijk van een rechte trap of een trap met bochten. Ook kunt u kiezen tussen een nieuwe of tweedehands traplift. Kopen of huren. Voor vrijwel elke trap is een geschikte traplift te vinden.
Keuken
Tenslotte is de keuken een van de belangrijkste plekken in huis. Daar wordt immers het eten bereid en de vaat gedaan. Een keuken is vrij robuust en past zich niet aan uw veranderende mobiliteit aan. Kastjes en aanrechtblad zitten te hoog of te laag. En wie houdt bij aanschaf rekening met voldoende ruimte voor een rollator of rolstoel? Een flexibele keuken kan uitkomst bieden. Van het aanrechtblad tot de keukenkastjes, alles wat u nodig heeft wordt bereikbaar. Lees hier meer over een aangepaste keuken.
Huishoudelijke hulpmiddelen
Naast grote aanpassingen kunt u tientallen aanpassingen doen om het woongenot te vergroten. Dit noemen we ‘domotica’. Steeds meer slimme dingen worden ontwikkeld om meer vrijheid te krijgen in huis: verlichting met aanwezigheidsdetectie; automatische gordijnen; op afstand openende deuren etc. Huizen en inboedel worden steeds slimmer gemaakt, zodat u langer thuis kunt blijven wonen. Lees ook ‘langer zelfstandig met domotica’.
De wereld verandert en woningen veranderen mee. De ontwikkelingen om uw omgeving aan te passen zijn bijna niet bij te houden. Hulpmiddelen worden steeds slimmer. Huizen worden steeds slimmer. Bereid u voor en blijf zoeken naar hulpmiddelen die helpen om langer thuis te kunnen wonen.