Vroegen Zwangerschapstest zinvol of niet?
Er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de Zwangerschapstest de laatste tijd. Was het vroeger zo dat er getest kon worden op de dag dat de menstruatie uitbleef, door de extra hoge gevoeligheid van de nieuwere testen kan dit nu ook al enkele dagen daarvoor.
Is dat echter wel zinvol en betrouwbaar te doen? Ja; mits de volgende zaken in acht worden genomen. Er zijn testen met een gevoeligheid van 20 mlU/mL HCG verkrijgbaar en hiermee kun je vanaf 4 dagen voor je volgende te verwachten menstruatie testen of je zwanger bent. Dit is de grens die wordt aangehouden door medici wereldwijd.
Zwangerschapstesten met een gevoeligheid van 10 mlU/mL hCG (6 dagen voor de volgende menstruatie) worden door medici en huisartsen met een goede reden afgeraden.
Op de eerste plaats is de kans op afbreken van de zwangerschap nog erg groot, meer dan 60% in de eerste paar dagen na de bevruchting. Daarnaast is het zo dat een niet zwangere vrouw een hCG niveau heeft tussen 0 mlU/mL en 10 mlU/mL. Deze “ultra” of “extra vroege” zwangerschapstesten kunnen dus een vals positief resultaat (zwanger) geven.
Er worden zelfs testen aangeprezen die al een positief resultaat zouden kunnen geven 7 dagen na de mogelijke bevruchting. Medisch gezien kan en mag er dan nog niet van een zwangerschap worden gesproken. Dergelijke testen zijn zeer bedenkelijk en de teksten hierover ernstig misleidend.
Helaas worden deze “Ultra” of “Extra vroege” Zwangerschapstesten hier en daar aangeboden. De grens aangehouden door medici wereldwijd ligt op de 20 mlU/mL hcg.
De zwangerschapstesten zoals bijvoorbeeld de testen van het Testjezelf.nu merk of andere vergelijkbare testen, worden medisch gezien algemeen aanvaard als zijnde de vroegst te gebruiken testen.
De gangbare zwangerschapstesten met een gevoeligheid van 25 mlU/mL kun je gebruiken vanaf de eerste dag van het uitblijven van je menstruatie. Uiteraard geldt dat net zozeer voor de vroege zwangerschapstesten. Je hoeft niet per se voor je verwachtte menstruatie te testen. Je kunt het echter wel betrouwbaar doen.