Het hooikoortsseizoen is weer volop bezig. Deze allergie speelt in Nederland namelijk het meest op in de maanden april, mei, juni, juli en augustus. In deze periode waaien er veel pollen van grassen door de lucht. Heb je last van hooikoorts? Met de volgende tips kun je hooikoortsklachten verminderen.
Pollenallergie
Als je hooikoorts hebt ben je allergisch voor het stuifmeel – ook wel pollen genoemd – van grassen, planten en bomen. Het soort pollen waarbij hooikoorts opspeelt, verschilt per persoon. Vooral pollen van grassen zorgen bij veel hooikoortspatiënten voor klachten. Als je last hebt van hooikoorts, is het handig om te weten voor welke pollen je precies gevoelig bent. Dan kun je ervoor zorgen dat je deze grassen, planten en/of bomen in ieder geval niet in je eigen tuin zet.
Verschillende weersomstandigheden
De hoeveelheid pollen in de lucht is afhankelijk van het weer. Vooral op warme, winderige dagen hebben mensen met hooikoorts vaak veel last van hun allergie. Laat je was op deze dagen dus niet buiten drogen, zo voorkom je dat er veel pollen in huis komen.
Aan zee is de hoeveelheid pollen altijd lager. Ga op warme, winderige dagen dus lekker een dagje naar het strand. Ook goed om te weten: door regen neemt het aantal pollen in de lucht ook af, tijdens en na een regenbui heb je als hooikoortspatiënt dus minder last van de allergie. Je kunt hier uitjes op afstemmen.
Pollen in huis
Dacht je dat je in huis veilig was voor de pollen? Helaas niet. Veel hooikoortspatiënten komen dan ook lastig in slaap als ze last hebben van hun allergie. Pollen gaan overal op zitten. Gelukkig zijn er wel manieren waarop je de hoeveelheid pollen in huis kunt verminderen.
Zorg ervoor dat je kleding die je buiten hebt aangehad niet in de slaapkamer hangt. Ook is het handig om je haar te borstelen voordat je naar bed gaat, zodat de pollen niet uit je haar op je kussen terechtkomen. Het is natuurlijk nóg beter om een douche te nemen voordat je gaat slapen, zo was je alle pollen van je af.
Laat ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Als je ramen of deuren toch even open wil zetten, doe dit dan aan de kant waar geen wind op staat. En open ramen en deuren alleen in de ochtend of in de avond, dan zitten er namelijk minder pollen in de lucht. Het is ook mogelijk om antipollenhorren te plaatsen of een luchtreiniger aan te schaffen waarmee de pollen uit de lucht worden gehaald.
Effect van voeding
Er zijn ook voedingsmiddelen die hooikoortsklachten kunnen verminderen óf verergeren. Zo kan honing een positief effect hebben. In honing komt een kleine hoeveelheid pollen voor. Door dagelijks een lepel honing in je thee te doen kun je een resistentie opbouwen tegen de pollen. Je kunt ook bijenpollen eten om een weerstand op te bouwen.
Bepaald fruit kan de allergische reactie juist erger maken. Let op met ananas, appels, bananen en druiven. Dit geldt vooral voor mensen die allergisch zijn voor de pollen van berken.
Medicijnen en behandelingen
Hooikoortsklachten kunnen ook verminderd worden door bepaalde behandelingen en het gebruik van medicijnen. Voorbeelden van behandelingen die kunnen helpen bij hooikoorts zijn acupunctuur, immunotherapie en medical taping. Voor medicijnen zijn er drie verschillende soorten middelen: antihistaminica, cromonen en corticosteroïden. Deze medicijnen zijn beschikbaar in verschillende toedieningsvormen. Zo zijn er tabletten, neussprays en oogdruppels.
Controleer welke medicijnen en behandelingen vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Het kan namelijk zo zijn dat je voor vergoeding een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Daarnaast verschilt het ook per verzekering bij welke specialisten de behandelingen worden vergoed en welke merken medicijnen worden vergoed. Dit is afhankelijk van de afspraken die jouw zorgverzekeraar heeft gemaakt met zorgaanbieders.