Zonneallergie is een allergie waarbij uw huid een overgevoelige reactie geeft op de zon.
Zonnen allergie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een primaire allergie zijn. Zoals iemand die allergisch is voor een appel is een ander dat voor de zon. Ook kan het een secundaire allergie zijn. Dit kan ontstaan door de combinatie van chemische stoffen zoals medicijnen, cosmetische crème of plantenextract.
Na een aantal dagen tot weken verdwijnt de aandoening vanzelf. Als het is ontstaan door het gebruiken van een geneesmiddel, verdwijnt de aandoening binnen enkele dagen nadat u met het geneesmiddel bent gestopt. Overleg hier over met uw apotheek of huisarts.
Bij cosmetica en plantencontact kan een bruine verkleuring blijven bestaan.
Symptomen
Een aantal uren na het zonnen worden delen die zijn blootgesteld aan de zon rood. Meestal zijn delen die meer in de schaduw hebben gezeten minder of helemaal niet aangetast.
Ook kunnen er blaasjes of bultjes ontstaan die hevig jeuken. De huid voelt heel droog aan en er kunnen schilfertjes ontstaan.
Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. De verschijnselen zijn het heftigst in de periode tussen de lente en de zomer. Dit komt doordat uw huid dan weer heel veel wordt blootgesteld aan de zon. Naarmate de zomer eindigt en uw huid meer went aan de zon zou u minder of helemaal geen last meer hebben van zonneallergie.
Wat kunt u doen op de pijn/klachten te verminderen?
- Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven vooral tussen 11:00 en 15:00 uur.
- Loop niet met een ontbloot lichaam door de zon maar bedek het met kleren.
- Houd uw huid koel. Dit kan met ijs of bijvoorbeeld een natte handdoek.
- Als u heel erg last heeft van de jeuk, zou de huisarts tabletten voor u kunnen uitschrijven.
- Smeer uzelf goed in met zonnebrand, het liefst parfum vrij.