We wassen onze kleding niet alleen om het optisch schoon te maken. Belangrijker in dit proces is het bestrijden van onzichtbare bacteriologische vervuiling die zich aan het wasgoed vastgeklampt heeft.
Bacteriën en gezondheid
Bacteriën hebben een slechte reputatie. Dat is ook niet zo gek, want we spreken over het algemeen alleen maar slecht over deze eencellige organismen. Toch zijn niet alle bacteriën slecht voor je gezondheid, maar heb je ze juist nodig! Ze beschermen je tegen bacteriën en virussen die ziektes veroorzaken. Er zijn natuurlijk bacteriën die meer kwaad doen dan goed, denk aan salmonella, norovirus en E. coli. Slechte bacteriën kunnen zich nestelen in de lucht, op je huid, in ons eten én op je wasgoed. Dit soort bacteriën wil je natuurlijk bestrijden, maar wel op een manier waardoor je de gebruikswaarde van duurzame textielgoederen kan waarborgen.
Slim wassen is hygiënisch schoon wassen
Zonder al te veel na te denken wassen we ons wasgoed: licht bevuilde kleding op 30°C, bonte en meer bevuilde was op 40°C en handdoeken, beddengoed en vaatdoekjes op 60°C. Verkorte versie selecteren, een dopje wasmiddel erbij et voilà, de wasmachine kan weer even brommen. Het wasprogramma is klaar en ja hoor, de vlekken zijn zichtbaar verdwenen. Maar is het wasgoed ook hygiënisch schoon en dus vrij van bacteriologische vervuiling? Vaak niet. Om dit voor elkaar te krijgen is er een wasproces nodig die deze bacteriën kan doden. En dat wasproces moet goed uitgedacht zijn.
De wasmachine doet 80% van het werk, maar hoe?
Dat de wasmachine al het werk uit handen neemt, dat weten we. Maar wat er precies in een wasmachine gebeurt en waar het voor dient, dat weten niet veel mensen. Vaak wordt gedacht dat de hoofdwas het belangrijkste onderdeel is van een proces, maar niets in minder waar. Alles staat en valt bij een goed uitgedacht proces. Als een van de onderdelen niet optimaal is, heeft dat invloed op het gehele proces.
Spoeling
Met de spoeling haal je de ergste rommel, de harde sporen weg. Je kan het proces vergelijken met het schoonmaken van een vieze pan: voordat je de zeep toevoegt, haal je eerst het ergste vuil weg. Dat is precies wat er gebeurt tijdens de eerste spoeling van de was. Nadat alle harde sporen verwijderd zijn, kan de voorwas starten.
Voorwas
Al het vuil (bloed, ontlasting, eten) bevat eiwit. De voorwas zorgt ervoor dat deze eiwitten worden afgebroken. Dat is belangrijk, want vanaf 40 graden Celsius branden deze eiwitten in het textiel. En dat inbranden laat zichtbare vlekken en daarom automatisch onzichtbare bacteriën achter. Dat willen we natuurlijk niet. Daarom voegen we tijdens de voorwas zeep toe die eiwit-afbrekende enzymen bevat. Deze enzymen hechten zich aan de eiwitten en zorgen ervoor dat het losgetrokken wordt van het textiel. Het vuil is dus niet opgelost, maar zwemt als het ware door het water. Dat is de reden dat dit water eerst afgevoerd moet worden. Als je dit niet doet en je voegt opnieuw zeep toe, zal de zeep zich ook gaan hechten aan de vuildeeltjes die rondzwerven in het water. Dat is dus nutteloos, want dat deeltje is al van de kleding af. Het gevaar is dat er overdosering plaatsvindt en dat is slecht voor het textiel en het milieu. Nadat het water is afgevoerd, start de hoofdwas.
Hoofdwas
Bij de hoofdwas komt opnieuw nieuw water in de wasmachine. Tijdens de hoofdwas voegen we eerst een middel toe met een hoge PH waarde, daarna vloeit pas het desinfectie middel de machine in. Een hoge PH waarde zorgt ervoor dat het textiel opzwelt. Hierdoor komt het vuil vrijer te liggen en kan het desinfectiemiddel de bacteriën ook beter aanpakken.
Om bacteriën te doden is er meer nodig dan wasmachine kracht en een goed desinfectiemiddel, ook de temperatuur en de tijd moet kloppen. Om verzekerd te zijn van een hygiënisch schone was, moet de hoofdwas op minimaal 60 graden Celsius draaien. Hoe lang de hoofdwas moet draaien om het wasmiddel goed zijn werk te kunnen laten doen, is afhankelijk van het gekozen middel.
Nog meer spoelen
Als al het vuil en de bacteriën van het wasgoed af is gewassen, worden er nog drie spoelingen gedaan. Twee spoelingen zonder en één spoeling met een neutraliserend middel. Een spoeling is altijd met koud water en heeft vier functies:
- Alle vuiligheid wegspoelen die nog rondzwerft
- In de hoofdwas zijn middelen gebuikt die niet PH-neutraal zijn. Spoelen zorgt ervoor dat de PH-waarde weer terug naar neutraal gaat.
- Toevoegen van PH-neutraal middel
- Toevoegen van neutraliserend middel om het wasgoed fris te laten ruiken en te zorgen voor een beter strijkresultaat
Na de spoelingen wordt het water weer afgevoerd en start de laatste stap van het wasproces: centrifugeren.
Centrifugeren
Centrifugeren zorgt voor droger wasgoed. Hoe sneller de trommel centrifugeert, hoe droger de was uit de machine komt.
Advies voor uw wasproces
Het wassen van wasgoed is dus niet één proces, maar bestaat uit zes kleine processen die samen het wasproces maken. Door te sleutelen aan deze kleine processen is voor elke zorginstelling een set aan wasprogramma’s te programmeren die precies aansluiten bij het type textiel dat gewassen wordt. Wilt u ook advies voor een professioneel wasproces? Laundry Expert helpt u graag verder! We draaien al vele jaren mee in de wereld van de schone was en weten precies wat wel en niet werkt. Op basis van deze kennis kunnen wij u ook voorzien van een gedegen en onderbouwd advies! Neem contact met ons op via telefoonnummer 085-0030265 of stuur een e-mail naar welkom@laundryexpert.nl.