AMT Medical ontvangt 10 miljoen euro om ELANA™-innovatie op de markt te zetten.
Het bedrijf Advanced Medical Technologies (AMT) ontvangt 10 miljoen euro van regionaal ontwikkelfonds Oost NL, NextGen Ventures, Utrecht Holdings en aan subsidies om de nieuwe ELANA HEART-technologie verder te ontwikkelen. Met deze technologie is het niet meer nodig om bij een bypassoperatie de borstkas open te snijden en een hart-long machine aan te sluiten. De patiënt heeft een veel korter herstel en kan na een paar dagen alweer naar huis. Naar verwachting worden later dit jaar de eerste patiënten behandeld.
Jaarlijks ondergaan in Europa 250.000 mensen een bypassoperatie, omdat een kransslagader is dichtgeslibd. Die kransslagaders voorzien het hart van zuurstof en voedingsstoffen. Als zo’n ader verstopt zit, kan dit tot een hartinfarct leiden. De oplossing is een omleiding van de bloedtoevoer. Een andere slagader wordt dan aangesloten op het vernauwde vat, vlak na de opstopping. Hiervoor zaagt een arts de borstkas open en sluit het lichaam aan op een hart-longmachine, zodat het hart stilgezet kan worden. Op een kloppend hart kunnen bloedvaten van drie millimeter doorsnede niet aan elkaar worden gehecht. Het is een operatie die een halve dag duurt en waarvan de patiënt maandenlang moet herstellen.
Opereren zonder hechtingen
AMT Medical wil hier verandering in brengen en ontwikkelde daarvoor de ELANA HEART-technologie. Hiermee kan een chirurg in alle rust een omleiding aanleggen en testen op lekkage, voordat hij de bloedstroom door de bypass laat lopen. Pas als de aansluiting is gemaakt, stanst een speciale laser via een dunne katheter een gat in het bloedvat. Een speciaal instrument, de Octopus®, houdt het kloppende hart stabiel tijdens de operatie.
De chirurg kan met een speciale clip het omleidende vat vastmaken op het ontvangende vat, zonder dat daar hechtingen voor nodig zijn. Tussen de ribben door kun je namelijk niet secuur hechten.
Doordat de borstkas niet open hoeft, heeft de patiënt een kortere hersteltijd, is er minder kans op complicaties en zullen de zorgkosten afnemen. Hierdoor is de operatie minder ingrijpend en komen ook patiënten die te zwak zijn voor de huidige bypassoperatie, ervoor in aanmerking.
De techniek is gebaseerd op de ELANA BRAIN-technologie, jaren geleden bedacht door oud-neurochirurg prof. Cees Tulleken van het UMC. Hiermee konden chirurgen een bypass maken bij patiënten bij wie een bloedvat in de hersenen op springen staat. Die techniek werd wereldwijd standaard gebruikt. Inmiddels worden stents (klein buisje van gaas) gebruikt in de neuro-chirurgie.
Investering in coronatijden
De ELANA HEART-innovatie is inmiddels succesvol in varkens getest. De volgende stap is een klinische studie in het Charité Universitätsmedizin Berlin en in het Sint-Antonius ziekenhuis in Nieuwegein. Daar zullen de eerste patiënten worden behandeld. Voor deze vervolgstudie was nog financiering nodig en dat is er nu, dankzij regionaal ontwikkelfonds Oost NL, NextGen Ventures en Utrecht Holdings (van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht).
“In deze COVID-19 periode ben ik blij met de investering voor een nieuwe coronaire bypass procedure. In mijn ogen hebben we hier te maken met een kansrijk innovatief product, met enorm veel potentie om de minimaal invasieve bypass drastisch te verbeteren en te vereenvoudigen. Ik wens AMT Medical veel succes met deze financiering”, aldus Viktor Mattousch, senior investment manager Life Sciences bij Oost NL.
“We zijn zeer verheugd met het vertrouwen in onze innovatie. Nu kunnen wij de belangrijke stap zetten naar de behandeling van de eerste patiënten met een bypass operatie. Wij hebben vertrouwen in de procedure aangezien ons team de ELANA BRAIN-technologie al eerder wereldwijd op de markt heeft gezet”, zegt Rutger Tulleken, CEO van AMT Medical.
Bron: AMT- medical