Wanneer u veel last krijgt van uw heup en het goed bewegen hiervan kunt u een heupprothese overwegen. In eerste instantie wordt gekeken naar andere oplossingen maar wanneer dit niet zal helpen zullen ze een heupprothese voorstellen. Hoe gaat dit precies en wat moet u hierover weten?
Waarom een Heupprothese?
In de meeste gevallen zullen wat oudere mensen een heupprothese krijgen. Dit komt vaak door heupslijtage en kan veel pijn veroorzaken in de lies, billen en bovenbenen. De gewrichten worden stijver en dit maakt het er niet makkelijker op. Dit zal dan ook vaak een combinatie zijn met artrose. Een heupprothese zorgt voor vermindering van pijn en u krijgt hierdoor meer bewegingsvrijheid in de dagelijkse dingen.
Wat gebeurt er tijdens de operatie?
Het klinkt als een flinke ingreep maar de operatie duur bij elkaar ongeveer 1 tot 1,5 uur. U zult daarbij geheel of regionaal verdooft worden, u zult daarbij op uw zij liggen zodat ze goed bij het gewricht kunnen komen. Ze zullen de heup kop en kom van elkaar halen om zo alles goed te bekijken en de geïrriteerde delen weg te halen. Ze zullen een kunstmatige kome en steel met heup kop plaatsen waardoor u alles weer soepel kunt bewegen.
Na de operatie
Wanneer u de operatie heeft gehad kunt u de zelfde of de volgende dag vaak al oefenen met het lopen en bewegen hiervan. Het zal een beetje vreemd zijn om direct te gaan lopen maar dit is juist goed om het in beweging te houden. Na een aantal dagen mag u dan ook naar huis en zult u thuis verder herstellen. Het is daarbij belangrijk om thuis wat dingen aan te passen. Zo is een lange schoenlepel handig en een rollator zal u in het begin helpen bij het lopen. Na een tijdjes zult u deze niet meer nodig hebben. Een toiletverhoger of een handgreep bij het bed kunnen het ook allemaal een stuk makkelijker maken.
Van deze operatie zult u een stuk sneller herstellen als u vooraf denkt.