Menu
Chirurgie / Spijsverteringsorganen

Moet een blinde darm verwijderd worden?

Na de maag komt eerst de dunne darm en daarna de dikke darm. Waar de dikke darm begint zit ook een dood lopend stukje darm, dit is de dikke darm. Het is vaak 2 tot 10 centimeter lang en heeft eigenlijk geen functie in ons lichaam. Het gebeurt vaak dat de blinde darm ontstoken is daarom wordt de blinde darm in zijn geheel verwijderd. Wanneer u geen last heeft van de blinde darm kan deze dan ook blijven zitten.

Diagnose vaststellen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een blinde darm ontsteking. Wanneer u naar de huisarts gaat zal er eerst gekeken moeten worden naar de klachten en of het dan ook om een blindedarmontsteking gaat. Het gaat meestal gepaard met buikpijn rechtsonder in de buik maar het kan ook zorgen voor misselijkheid, temperatuurverhoging. De arts zou het ook op een andere manier kunnen controleren, wanneer de buik rechts onder ingedrukt wordt en er bij het loslaten meer pijn ontstaat dan gaat het om een blindedarmontsteking.

Behandeling

Wanneer er vastgesteld wordt dat u een blindedarmontsteking heeft is de beste oplossing een operatie. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden afhankelijk van de ernst van de ontsteking maar dit zal met de arts overlegd worden.

  • Kijkoperatie
    Tijdens de kijkoperatie wordt er een klein gaatje gemaakt in de buikwand. Hierdoor kan een kleine camera en andere instrumenten in de buik komen om de blinde darm te kunnen verwijderen.
  • Klassieke operatie
    Bij de klassieke operatie wordt er een sneetje gemaakt in de buikwand. Het is dus een open operatie waarbij het makkelijker is om de blindedarm te verwijderen. Vaak wordt voor deze operatie gekozen wanneer de patiënt al meerder buikoperaties heeft gehad.

Het herstel

Het kan per persoon verschillen hoe het herstel verloopt, het is ook erg afhankelijk van hoe erg de ontsteking is geweest. Wanneer u thuis bent kan dit enkele dagen tot weken duren. Verzorg daarbij de wond goed enkel met water zonder zeep en vervang daarbij vaak de pleister bij de wond.

Wanneer u uw blinde darm nog heeft kan deze gewoon blijven zitten of er moet een ontsteking optreden. 1 op de 15 mensen krijgt een blindedarmontsteking dus er is ook grote kans dat u hier geen last van zult krijgen. Dit gebeurt anders ook vaak op een wat jonge leeftijd, bij kinderen of jongere maar het zou ook later op kunnen treden. Heeft u geen last of is de blindedarm al verwijderd? U hoeft zich dan geen zorgen te maken.